Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2008 20:05 - Старо олио или рецепта за безсъние
Автор: piccola Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11748 Коментари: 24 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  Алкохол. За едни вино, за други бира в бутилка. Мазна храна. За предпочитане пилешки сърца, но не приготвени в уханно свежо масло, а в някакво отровно олио, в което явно са готвили през изминалите няколко дни. А там се готви сериозно. Защото се яде количествено.

И момчетата моторджии на съседната маса го доказаха, поръчвайки си повече храна, отколкото беше изброената в менюто. Което ме навежда на мисълта, че за приготвянето на тяхната вечеря е ползвано същото това олио, многократно, преди да изпържат в него моите толкова любими крехки и силно запечени пилешки сърчица. А да спомена и за панираните пилешки хапки с корнфлейкс, които бяха сервирани със сос, който по мое предположение също съдържаше в себе си същото това мазно олио. Все пак трябва да е в унисон със сервираната храна.

Единственото не толкова мазно нещо на дългата масивна дървена маса, се оказаха всъщност пилешките крилца, които другарчето по съдба, чашка, мисъл и душа си поръча, гледайки ме с недоверие и нескрита погнуса, докато поръчвах любимите си пилешки сърчица и потривах нетърпеливо ръчички.

След като сервираха напитките в запотена бутилка и висока чаша, се погледнахме хищнически и си казахме дългоочакваното наздраве. Райски момент. След дългият работен ден. След нервите. След телефонните разговори. След срещите и преговорите. След куртоазното търпение на клиенти и партньори, това бе миг спокойствие. С първа глътка любима течност, докосваща и събуждаща сетивата. И о злощастна съдба на поднесена мазна храна. Някакво странно чувство. Необяснимо. Като подводен камък, който усещаш, едва когато е пробил дупка в скъпата ти лодка.

Вилиците играеха, устните жадно се впиваха в чашите. Разговора вървеше, хапките също. Сърчицата вкусни и мазни. Мазни и мазни, но вкусни.

Момент. Време е за усамотение. Време е за онова място.

Сабо ли каза някой? Да, но не и в това заведение, в което тръгвайки към обичаното място, намиращо се винаги в най-затънтената част на всяко заведение. Задължително под ниво кота нула, или някъде, където трябва да направиш поне два завоя в ляво, и после един вдясно, да слезеш по витите стълби надолу, да направиш още един завой вдясно и да се озовеш на опашка от чакащи бърборещи създания, които всъщност не отиват до тоалетна, за да пишкат, а за да се наклюкарят на спокойствие. Не за това ми беше мисълта. Говорех за сабото. Та ходя си забързано и усещам, че погледите на народа от съседните маси се приковават към моята скромна особа, но нека уточня, оказа се, че всъщност не е защото “разпръсквам сексапил”, а защото тропам като кон. Пусти дървен под. Да го сменят. Поне с някакъв гранитогрес. За да мога да се подхлъзна и да падна. Така ефекта ще е още по-забележителен.

Мисълта ми беше за спокойният сън.

След мазните пилешки сърца, приготвени в старо олио, и вино, няма как да се постигне онзи райски момент на сладост в минутите преди пренасянето в магичният свят на Морфей. Та снощи изгубих този толкова обичан момент и не мога да преживея вече цял ден. И не само го изгубих, а намразих чревоугодническото си чувство, което е неразделна част от вече изграден характер. Обичам добра храна. Обичам да я гарнират правилно и със студено вино. А ако я поднасят и с усмивка могат да ме спечелят като техен клиент поне завинаги.

Е снощи не само не ме спечелиха, въпреки доброто вино и усмихната сервитьорка, ами ме загубиха.  

“Ветрило” ли каза някой? Ако го прекръстят на вентилатор и сменят олиото в което готвят храните по-често, може и отново да започна да се храня там. За сега оставам с некомфортното чувство на не спала, къркорещи черва, заради мазната храна и нежелание да вечерям.

Или може би трябва да започна да вечерям салата с минерална вода?






Тагове:   рецепта,   безсъние,   олио,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - :)
05.08.2008 20:41
Ох, усмихнах сЪ... ако не друго поне компанията беше дългоочаквана и желана ;-)

Faith
цитирай
2. faith - :)
05.08.2008 20:57
Пак съм аз, само да опомена, че соса към хапките беше от мазна, ама много мазна маЙонеза, към която не си привикнала просто!

И олиото не беше старо, ами просто са ги оставили да покиснат леко, след като вече е бил изключен фритюрника и Стефчо правеше така едно време на твоите катрофки, но аз у последния момент ги подменях с неговите и така се печелеше! :))))
цитирай
3. piccola - тази информация
05.08.2008 21:05
ще ме накара да карам на ориз и вода ако не до края на живота си, то поне докато отмине ужасното чувство на мазнина, което ....
още се усеща бре.....

и тая кръчма да я затворят с декрет:(
цитирай
4. faith - другият път
05.08.2008 21:11
по-разумния да избира заведението?М?
цитирай
5. piccola - и както казва една видна литературка:
05.08.2008 21:18
"баш бая добра идея":)

но иначе нали уж държат на реномето си...нали се разрастват...отварят още нови кръчми....гордеят се с добре сготвена храна...
цитирай
6. faith - по-принцип си права,
05.08.2008 21:21
но не се вглеждаш по-на дълбоко.
Тези които искат да порастват не могат сами и за това им трябват сЪратници, които да мислят с тях за тяхната идея, а не да работят само за пари.

Защото ако собствениците искат да успяват, то работниците трябва да са хепи, а хепи работник в заведение за хранене и "поене" нЕма!
цитирай
7. faith - А ако става на въпрос аз знам едно заведение,
05.08.2008 21:24
където сачА го правят като просто гюведже за 9.00 кинта - вътре има точно 5 (пет) мръвки, поне 450мл. сос от замръзени и недоготвени зеленчуси и много ойо! Един вид сача трабва да ти е само месо, а те те цакат с топла водичка и ойо!
цитирай
8. piccola - чеки малко....
05.08.2008 21:26
начи работниците в съответното заведение работят там с ясната представа, че това им е работата - постоянна или за някакъв отрязък от време и следователно трябва да си вършат съвестно задачките за които са отговорни (наети на работа) и за които съответно получават месечно възнаграждение, а.к.а. заплата и в техният бранш - бакшиши.
Начи - добре свършена работа ( в случая добре приготвена храна) - доволен клиент-бакшиш-доволен клиент-редовен клиент - доволен шеф- доволен клиент- повече клиенти, повече работа-повече бакшиши.....
цитирай
9. faith - така мислим аз и ти и още нЕколко стотин свесТни хора
05.08.2008 21:43
Но, когато си по 12 часа всеки ден и се занимаваш с лунатици и шизофреници, ако немаш здвави нерви, нема как да си вършиш съвестно работата, всеки се пречупва под напрежението!
цитирай
10. piccola - алооооо
05.08.2008 21:50
начи настъпваш мазол в момента...
напрежението и кофти клиентите не са оправдание за лошо сготвена храна, нали?
цитирай
11. faith - но манталитета е!
05.08.2008 21:57
Нали ти казах, че не е важно от кое селО идваш, а какво носиш в себе си! Ако си лайно, ти си оставаш такова дори и милярдер да станеш!

Ти ядеш това, което очакваш!
И знаеш ли защо те боля стомаха, защото когато опита първата хапка, не върна сервитьорката и не й каза, да опита порцийката, защото не й каза да я смени. Това можех да го направя и аз, но нали знаем и двете приказката за каруцата и момчетата :)
и още нещо, кога те е болял стомах от приготвена от мен храна?
Извод от предния въпрос - човек готвещ с чувство и миш-маш да сготви, па че му се получи, тва е!
цитирай
12. piccola - извод
05.08.2008 22:04
трябва да отвориш заведение за хранене, за да имам къде да се храня, щото положението става доста плашещо...

или сядайки някъде да питам - извинете, дали ще ви е удобно да сготвите храната ми с пресни продукти, малко олио, и ако е възможно да не е Н-та употреба, и ако не ви затруднява да е в количеството, което е обявено на менюто ви...?:)
цитирай
13. faith - и аз ако съм от другата страна ще кажа:
05.08.2008 22:07
"А мога ли да ви замоля да си фанете сАбото и да се фръцнете към изхода, щото не ме кефите кат клиентка - мноо сте притинциознЪ" :)))
цитирай
14. piccola - в интерес на истината
05.08.2008 22:11
бих предпочела този отговор.

та препоръчай място, където ще приготвят пилешките сърчица, така, че те отново да се върнат в менюто ми с любими ястия....

не мога да повярвам, че отново пиша за тях.
за бога, те едва не ме убиха:(, но...както казват хората - това, което не те убива, те прави по-силен!:)
цитирай
15. faith - "Кривото" е едно прекрасно място, в което готвят вкусно
05.08.2008 22:20
а и там си била!

В една кръчма близо до моя квартал също ги правели сполучливо.

Но да ти кажа и друго: не е важен размаха, с който се строят заведенията, а това кой и как ги стопанисва, защото повярвай ми, ако това е мое заведение, щях да уволня сичките, ако да си бачкам сама на следващия ден!
цитирай
16. bloghead - Уффф
05.08.2008 23:24
на времето пилешките сърца ми бяха любими, докато един ден не преядох с тях в една долнопробна кръчма в Студентски град - Биковете. Това беше преди 5 години, но още го помня, не спах. Вервайте ми! Пазих тоалетната чиния, някой да не я открадне вечерта. Много ми беше притеснено за нея.
цитирай
17. viki11 - Ти пък с твойта кръчма кво прайш в ...
06.08.2008 00:39
Ти пък с твойта кръчма кво прайш в избрани!
Що не отидеш в скъпо заведение, където е свежо? Има скъпо и ..... скъпо. И това се знае от години.
цитирай
18. анонимен - ...
06.08.2008 01:09
Тук всеки ли си споделя какво е ял, колко пъти е срал, как се е наденал на грешния човек... Изключително безвкусие и простота се шири в ..."Лични"... Явно контрастите играят ролята на катализатор за преживявания- страстите, преплетени с наказанието над глупостта и низките желания.

Тошко
цитирай
19. piccola - Анонимен Тошко,
06.08.2008 06:47
прости на хората ежедневните им преживелици. Прости им, че пишат за тях, а не живеят само с духовните търсения на душите си, които и светли да са те...

няма нужда от толкова язвителен тон, и то за постинг, който би трябвало да те разведри повече, отколкото да те натовари.
за съжаление, явно на теб не ти е подействал така.

Мога само да ти препоръчам да си регистрираш блог и да започнеш да пишеш - темите и категориите избираш сам, а това повярвай ми - ти дава допълнителна свобода на духа!
цитирай
20. piccola - Вики,
06.08.2008 06:49
отдавна не отговарям на твои коментари, защото не са достатъчно конструктивни, за да предизвикат в мислите ми цяло изречение и желание да го напиша.

за пореден път доказвах, че не разбираш това, което четеш.
пожелавам ти един много успешен и слънчев ден!
цитирай
21. cecobob - 21
06.08.2008 22:23
жалка работа.
цитирай
22. анонимен - QInpPDPG
03.07.2011 19:50
Furrealz? That's marveulolsy good to know.
цитирай
23. анонимен - KSAZQVeIewDkjCHoWz
04.07.2011 06:22
Check that off the list of tnhigs I was confused about.
цитирай
24. анонимен - quAvOmbiXZRudmADp
04.07.2011 11:37
q0paRQ <a href="http://hrfcxzyxxxmc.com/">hrfcxzyxxxmc</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: piccola
Категория: Други
Прочетен: 516147
Постинги: 66
Коментари: 428
Гласове: 10652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031