Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2008 22:06 - В търсене на щастието
Автор: piccola Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6128 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 12.08.2008 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               Казват, че човек прекарва живота си в търсене на щастие. В детството - приемствеността и похвалите на родителите, на приятелите. Понякога превъзходство, понякога различие, важното е да го има щастието.
 
               През пубертета - онзи съученик от по-горният клас, в който си влюбена до уши, а той даже не знае за съществуването ти. Едва дочакваш междучастията, когато ще го видиш и сърцето ти ще забие в луд танц. В щастлив танц.

В университета – купоните, ранните лекции и онзи младеж на по задният чин, който жадно е вперил поглед в теб. Не. Не можеш да се обърнеш. Твърде очебийно е. Очите му те изгарят. А ти копнееш. Копнееш за ласките му, за истинското отдаване, за онова пораснало влюбване.

За някои лудите и безгрижни изживявания от университета, продължават и след това. В търсене на щастие. За други, изразено с намерената половинка и създаването на семейство. За споделените мигове. За безсънието, когато бебето боледува. За прегръдките. За тихото гукане, преди заспиване. Щастие. Ти, той, бебето и щастието. Ти, те, останалите приятели и щастието. Ти, тя и щастието. Ти, той и щастието. Ти, твоите родители, нейните родители, бабите и дядовците, децата, братовчедките и щастието. Ти, майка ти и щастието.

И се сещам за всичките моменти в ежедневието, когато някой от хората в кръга на щастието ми е бил нараняван, огорчаван, пренебрегван или обиден, по някакъв повод. И тогава ти, и останалите и щастието става една неработеща комбинация. Болна и недоказуема теорема.

И какво се случи с живота, прекаран в търсене на щастие. Веднъж намерено, то бива многократно поставяно на изпитание. Ще издържи ли? Ако да, то тогава до кога? Всеки наранява близките си и не толкова близките си по няколко пъти на ден. С мълчание. С неконтролируема нервност. Неуместна грубост. Професионални проблематични ситуации пренесени вкъщи. Рязкост с колеги. Пренебрежение към клиенти. Незаинтересованост. Неадекватност. Неудовлетвореност. Субективност. Апатия. Отдалеченост. Мъчителна самота пренесена в погрешното пространство. Лъжи. Измами. Неща, нараняващи щастието.

И на другият ден всеки се буди и посреща новият ден с желанието да бъде щастлив, да направи близките си щастливи, да направи изгодна сделка, да спечели състезанието, да свърши ползотворна работа, да направи повече пари, да оздравее, да се влюби, да си намери работа, да си смени работата, да се почувства продуктивен. И щастлив. И ето, че отново попада в ситуация в която потъпкват неговото щастие или самият той потъпква нечие друго. Умишлено или не. Но го прави. Многократно. Всеки ден.

Живот прекаран в търсене на щастие. Живот в който нараняваме повече, отколкото правим другите щастливи. Живот в който ни нараняват повече, отколкото ни правят щастливи.

Щастие. Трудна за изписване дума. Състояние - трудно за постигане. Начин на живот. Подход към другите и себе си. Начин на възприемане на света. На себе си. На другите.

Улисани в търсене на щастието, забравяме, че когато го намерим се изисква съвсем малко усилие, за да го опазим. Въпрос на желание. Въпрос на контролиране. Въпрос на избор.






Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. dressy - или
12.08.2008 22:42
само моменти за запомняне
цитирай
2. анонимен - трудно :)
12.08.2008 22:52
щастието е състояние и нагласа ... не рецепта
следователно колкото го толкова по вероятно е да не го намериш
а то е с теб... само се обърни ..не изисква усилия напротив..точно те му пречат
цитирай
3. faith - негативизъм
12.08.2008 23:38
ТОВА НЕ Е ПИКОЛА!

ИСКАМ СИ ПИКОЛА а.к.а. Многострадалната Геновева!!
цитирай
4. pipil - както казва Али Макбийл щастието е ...
12.08.2008 23:40
както казва Али Макбийл щастието е нещо топло в което да се гушнеш....но това сащо е временно, и остава онова сьстояние, което е в главите ни...а като се обьрнеш назад , щастието е било само моментите с който сме мерили времето.
цитирай
5. viki11 - Щастието се гради, не се пише по б...
13.08.2008 01:04
Щастието се гради, не се пише по блогове.
И научните работници дори биха могли да бъдат щастливи, ако не бъркат писането с живота.
цитирай
6. viki11 - Дреси,
13.08.2008 01:08
дай Боже да не съм ничий момент за запомняне.
Консуматорски звучи, нали. Не е случайно.
цитирай
7. piccola - :)
13.08.2008 07:25
dressy, точно към тези моменти те връщат мислите, когато някой си позволи да развали кръга на щастието...

Анонимен, говориш за усилията:) в интерес на истината се убедих, че усилията, когато са едностранчиви, наистина са напълно безполезни:(

pipil,моментите ...и хората, ,нали:)

Бебе, няма негативизъм бре. Просто ме е яд, че ежедневно нараняваме и ни нараняват обичаните хора, а мислим, че се стремим към щастие....получава се разминаване на мисли и действия...

Вики, защо пак хапеш, без дори малко да си вникнала в написаното...:(
цитирай
8. sis - щастието е
13.08.2008 10:20
начин на мислене!

:):):):)

"Разлепи ми се подметката, когато се закачих за онова клонче. Смях. Щастлива съм, че не си счупих крака. Подскок.Падам. Скъсква ми се и другия чехъл. Нищо. И без това нямаше да ги нося. Да видим сега, как ще изкараме деня. И без това ми се искаше да походя боса. Поне до обяд! :):):):)"
цитирай
9. pazzza - Ако си харесваш работата, нормално ...
13.08.2008 11:54
Ако си харесваш работата, нормално е да влагаш душа и сърце в нея и тя ти носи удовлетворение =щастие.
Имаш прекрасна (или не толкова) любов = щастие, без усилия, без да влагаш грижа. И изведнъж след време откриваш, че любовта е в застой, даже я няма, плесваш се по челото и се питаш как стана тая. Точно така, както и когато спреш да работиш - нещата зациклят и от печаливш, бизнесът става губещ, докат изобще спре да функционира. Е, да любовта не е работа, но работата не може ли да е любов?
цитирай
10. piccola - Дошеваааа,
13.08.2008 15:13
обичам го този позитивизъм:)
цитирай
11. viki11 - Е, не мога да стигна твойто ниво да ...
14.08.2008 02:45
Е, не мога да стигна твойто ниво да вникна. Ще ме научиш ли? Отчаяно се нуждая от теб... Всекиму не е дадено :)))
цитирай
12. viki11 - Може и да ти е трудно да разбереш, но е ...
14.08.2008 02:48
Може и да ти е трудно да разбереш, но е консуматорско да използваш някого за мигове за запомняне. Дори ако на теб би ти харесало да си миг за запомняне, това не задължава останалите да се чувстват щастливи от това.
Не ща да ме помнят, искам да съм щастлива. Разлика? Огромна.
Ела да те науча, ако не разбираш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: piccola
Категория: Други
Прочетен: 516119
Постинги: 66
Коментари: 428
Гласове: 10652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031