Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2008 20:17 - За болниците, обидата и безхаберието
Автор: piccola Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19705 Коментари: 57 Гласове:
0

Последна промяна: 18.08.2008 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
               От години не ми се беше налагало да имам близък в болница. Не ми се беше налагало да се сблъсквам с тъпотиите на талони, пътеки и пр. Мога да кажа само, че се чувствам напълно безпомощна пред тази система. Защото е неработеща. Защото е обидно отношението към хората, които се нуждаят от помощ. Защото отношението е отвратително. Подхода - грешен. Обстановката - мизерна. Оправдание - няма. Защото отговора е ясен - няма пари. Но има здравни осигуровки.

Защото не е нормално да нямат носилки, а да изнасят човек от къщата му в одеяло, за да го пренесат до линейката. Защото не е нормално да се окаже, че линейката, която отива да вземе пациента /от дадено населено място,  различно от това, в което се намира болницата/ всъщност не е ангажирана с връщането на същият този пациент. С други думи – отива, взема пациента, закарва го до болницата и приключва. Няма никакъв ангажимент за прибирането на този обездвижен човек, който не може да пътува по друг начин, освен легнал. Явно работят на принципа на катафалките. Карат в една посока.

Защото не е нормално да оставиш човек в плачевно състояние да чака повече от 4 часа, за да се появи ренгенолог, ортопед и анестезиолог.

Защото ако същият този човек можеше да издържи транспортиране до друга болница, то щеше да има избор. Платен избор. Платена медицинска помощ и необходимото внимание. И сега нямаше да ми е болно, че е изтърпял всичко това. Нямаше да ми е мъчно, че след всичките скапани години в които е работил за тази безхаберна държава, отношението към него е като към куче.

Защото нямат носилки. Защото линейките им са стари, раздрънкани бусове, возещи еднопосочно. Защото нямат санитарни принадлежности. Защото нямат дрехи, в които да преоблекат пациентите. Защото нямат....нямат нищо. Защото нямат пари. Защото има кой да краде парите.

Съжалявам, че понякога в живота на човек се получават внезапни случки, за които не е подготвен. Нито психически, нито материално, нито е имал възможност да купи санитарни материали, пижами и други уреди, които по дифолт биват предоставяни в болничното заведение.

Съжалявам, че трябва да изтърпи всички това, само защото не може да издържи транспортирането до частна болница. Макар да си давам ясна сметка, че това не е решение. Решение е в случаи, когато човек може да си позволи изцяло платено лечение.

Ами ако не може? Какъвто е случая на повечето хора, които плащат здравни осигуровки, а когато им се наложи да ползват услугите на здравната ни система, биват ужасени. Защото линейките нямат носилки. Защото линейките явно са станали като катафалките – карат в една посока.

Болно ми е и ми е мъчно, че един от най-близките ми хора страда, а аз по никакъв начин не мога да му помогна, защото условията в болницата са плачевни. И дори човек да не го е страх да попадне на такова място, той бива смачкан психически от мизерната атмосфера там. Мъчно ми е, че дори да мога да му предоставя платено лечение, не може да изтърпи транспортирането до съответната такава болница.

Затова, крадете управляващи. Крадете на воля и се радвайте, че имате пари, които можете да похарчите в лечение някъде извън България, защото тук не е за хора. Защото съжалявам, че живея тук. Защото съжалявам, че не мога да изнеса близките си и да им дам нормалният живот, който заслужава всеки един човек, особено болните.

Защото не само, че не уважавате хората, живеещи тук, ами ги убивате. Убивате ги с безхаберието си и с неработещата здравна система.

Нямам думи. Остава само болката. Но мога да кажа, че ми писна. Писна ми да крадат и да се оправдават с другите. С другите партии, с другите лидери, с другите коалиции.



Тагове:   обидата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. chara - За съжаление си права ...
18.08.2008 20:29
Ужасно, безапелационно и трагично ... права!
цитирай
2. piccola - :(
18.08.2008 20:32
:(
цитирай
3. nova07 - За лекарите , заплащането и хипократовата клетва!
18.08.2008 21:02
Здравейте ,
прочетох това което сте споделили с нас.До болка ми е познато.Мисля че няма човек който да не е преминал през това.
Проблема е много тежък и емоционален!
Водим най- близките си хора , тези за които се молим на господ да се оправят на места където водещи са мизерията , грубото отношение и финикииските знаци!
Кой крал кой не крал това е без значение за момента.Наи ми е обидно отношението на медицинския персонал.Как винаги ни гледат като касички , или като поредното разсечено парче месо.Не е тайна никому факта че който си плаща той получава отношение.А тези на средна работна заплата и здравни осигуровки да го духат!Смешни са ми когато плачат за заплати , а в същото време са целите окичени в злата и карат нови автомобили .
Уродливо ми е отношението им към тежко болните-тоа нема ли да умира вече се беше изцепила една в реанимацията..,.беше ми да и шибна един честно ви казвам!
Днес парица е царица ,и който има ще получава отношение и здравна услуга.
Това е тъжната българска действителност за съжаление.
Чест и почитания:Нова07
цитирай
4. istina - ПОМНЯ КАКВО БЕШЕ, КОГАТО ЛЕКАРИТЕ ...
18.08.2008 21:11
ПОМНЯ КАКВО БЕШЕ, КОГАТО ЛЕКАРИТЕ ДОЙДОХА У ДОМА , ЗА ДА ОТВЕДАТ БАБА МИ В БОЛНИЦА, ЗАЩОТО СТРАДАШЕ ОТ ЗАДУХ, А СЛЕД КАТО СИ "СВЪРШИХА" РАБОТАТА ОТГОРЕ-ОТГОРЕ, НИ ПРАТИХА ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО ДА СЕ ОПРАВЯМЕ САМИ С ВРЪЩАНЕТО НА БАБА МИ У ДОМА. ДОБРЕ, ЧЕ С НАС БЯХА РОДИТЕЛИТЕ МИ, ИНАЧЕ НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАК БИХ ЗАВЕЛА ГОРКАТА ЖЕНА САМА У ДОМА! ОТКАЗАХА Й ЛИНЕЙКА, ЗА ДА Я ЗАВЕДЕ В КЪЩИ. И ТОВА МИ БИЛО ЛЕКАРИ! КАК ЛИ ПЪК НЕ! ИЗПИТАЛА СЪМ ТЯХНАТА "НАЙ-ХУМАННА" ПРОФЕСИЯ НА ГЪРБА СИ. НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ВСИЧКИ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ, А САМО ТЕЗИ, С КОИТО СЪМ СЕ СБЛЪСКВАЛА, СА ОТРЕПКИ...
цитирай
5. piccola - .....
18.08.2008 21:16
има добри лекари. има хора, които наистина си вършат работата и се грижат за пациентите си, но ...системата не работи. и омагьосаният кръг поглъща всички.
момичета, съжалявам да чуя, че и вие сте изживели подобни емоции...толкова са много примерите, че ми става още по-болно!!!!
цитирай
6. darktales - Доколкото мога да разбера, в поста и ...
18.08.2008 22:19
Доколкото мога да разбера, в поста и коментарите към него става дума най-вече за системата на Спешна помощ и ако наистина е така, бих искал да попитам:
- защо линейките трябва да връщат някого до дома му;
- какво общо има Спешна помощ със здравните осигуровки;
- по каква причина пациентът може да понесе транспорт с линейка на Спешна помощ, а не би понесъл да го транспортират с частна такава;
- какви обективни вреди за здравето му са настъпили
от пренасянето без носилка, очакването на консултанти и т.н.;
- биха ли искали изказващите се да няма изобщо такова нещо като Спешна помощ. Питам, тъй като подобни изказвания се вливат в цялостната картина на условията, при които работят малкото останали хора, които наистина обичат тази професия и чието търпение, колкото и да е калено, все пак не е безкрайно.
цитирай
7. piccola - не съм диференциирала видовете помощ...
18.08.2008 22:35
може би защото не съм напълно наясно с тях. Това с което съм наясно обаче е, че когато има болен човек, той има нужда от помощ. Дали ще я нарчем спешна или не, мисля, че е абсолютно безсмислено.
Не коментирам търпението на лекарите.
Това което коментирам е неприемливото отношение към болните и мизерните условия в които се транспортират и лекуват.

Едва ли мога да дам изчерпателни отговори на въпросите, които задаваш...но мога да отговоря с две думи - елементарна загриженост.
Лекарите не са консултанти, за да очаквам консултация. Очаквам навременна реакция, а за вредите от пренасянето на човек в одеяло, вместо в носилка със счупена тазобедрена кост и не само - едва ли има смисъл да говоря.
цитирай
8. santov - Вместо коментар
18.08.2008 22:59
пускам пост за собственото си съприкосновение със здравната система. И е провокиран от теб. И благодаря за разказа ти, защото е въздействащ, истински и написан с чувство. Разказ, който не ми се искаше да е истина. Поне не от моята страна...
цитирай
9. piccola - Сантов,
18.08.2008 23:11
прочетох ти постинга...нелепо отношение..., което явно става норма на поведение...
съблогер по горе ме обвини, че не се отнасям с достатъчно уважение към хората в Бърза помощ....а не е така.
Просто смятам, че здравната система не работи. И за мое огромно съжаление това, което мислех го изживях днес....Грозно. Ужасно изживяване...
цитирай
10. farewell - :(
18.08.2008 23:13
Готова съм да заплача, защото те разбирам напълно. Ужасно е да попаднеш в болница, ужасно е и за близките на боледуващия. Защото условията наистина са чудовищни, защото отношението е като към животни...
От една страна съм склонна да оправдая лекарите/медицинските служители, все пак и те са хора и не могат да приемат всеки пациент присърце, не винаги действат адекватно, защото примерно час по-рано жената го е напсувала, или детето се е прибрало напушено, или съпругът е миришел на женски парфюм... Всички сме на първо място хора и след това професионалисти.
Но и самите лекари/служители не бива да забравят, че не винаги ще им се разминава небрежността, защото има и близки, които и за миг не биха се поколебали да докажат корумпираността им, биха направили и невъзможното да изгърчат лекаря/сестрата/санитарката, които са допринесли за страданието на близките им. Защото в критични моменти всеки търси отдушник, а за много хора отдушника е отмъщението за собствената им безпомощност. А когато не може да се отмъщава с мисъл и дума, първичните хора отмъщават с действия...
цитирай
11. piccola - farewell,
18.08.2008 23:20
единственото нещо, което ме спря да проявя лудост, арогантност и неконтролируемост - вербална и не само беша факта, че аз рано или късно ще си тръгна от там, а човека ще остане....и ще разчита на тяхното благоволение да му обърнат внимание и да му помогнат...
е това какво е?
да те поставят в ситуация да се молиш за помощ, да се молиш за информация, да питаш и да не получаваш отговор.....

разбирам, че са хора и имат свои грижи, но това, което не разбирам и не приемам е отношението им....
цитирай
12. farewell - piccola,
18.08.2008 23:43
права си, но понякога си мисля дали ако още от началото им покажеш, че с теб/твоя близък няма да търпиш такова отношение и че ще се постараеш да им се случи случка, нещата няма да са различни... Защото дори и лекари /и от тази си позиция, чувствайки се недосегаеми/, те треперят за работата си. За тази държавната. Не знам каква е причината, тъй като всеки голям специалист, с който съм се сблъсквала, работи и в някоя прославена частна клиника.
И все пак не, не съм го правила, не им излизам с рогата напред от самото начало и пробвам да съм мила и добра, тъй като близките ми са ми най-скъпото и нещото, без което няма да оцелея...
цитирай
13. tsvetkakoketka - дпкато мой много близък човек
18.08.2008 23:44
буквално умираше в леглото си в болницата- дежурния "лекар" гледаше мач в сестринската стая, и буквално озверя че аз го притеснявам с глупостите ни, за мен в българия няма нито бърза, нито спешна, нито помощ в държавните болници, казвам го със съжаление защото и това имах нещастието да разбера
цитирай
14. santov - Ако трябва
18.08.2008 23:48
ще дам името на докторката от Бърза помощ, плюс сканираната й диагноза, плюс датата, плюс направлението впоследствие от джипито, плюс историята на заболяването от Пирогов.... Още? Това за някои от коментаторите.
цитирай
15. piccola - жалкото е
18.08.2008 23:59
че в такива моменти човек е изплашен, сам и твърде уязвим и последното нещо от което има нужда е да срещне недружелюбно отношение, граничещо с грубост, мизерия и неинформираност....

опитвам се да си обясня проблема с факта, че здравната реформа не върви, търсят начини, но от година на година става все по-зле....
а статистиката показва все по-голям брой болни, а те имат нужда от квалифицирана помощ, лекарства и нормално отношение...поне
цитирай
16. farewell - А според мен е виновен човекът. С...
19.08.2008 00:12
А според мен е виновен човекът. Самите ние сме си виновни. Самата аз съм виновна. Защото го допускаме. Защото допускаме н-та година да живеем в нелепа ситуация, в която всеки търси причината в другия. По мое лично мнение нещата ще започнат да се оправят, когато всеки се научи да поема отговорност за действието или бездействието си. А до тогава ще страдаме, и близките ни ще страдат... И ако човек извади късмет да не му се случва нищо лошо на него или на семейството му и за момент забрави, то съсед или колега ще му напомни за заобикалящата ни реалност.
Пък после в новините ни съобщават, че сме били най-нещастната нация, това новина ли е?!
цитирай
17. darktales - Piccola, не е безсмислено кое как ще ...
19.08.2008 01:48
Piccola, не е безсмислено кое как ще наречем, ако зад понятията стоят различни категории действия. Иначе съм 100% съгласен, че когато има болен човек, той се нуждае от помощ и не е длъжен да знае предварително към коя категория болни спада. Но ако някой е склонен да прави коментари и обобщения, тогава може би - но само може би - не е зле да знае в каква точно посока да канализира недоволството си. Заради всеобщото добро.

Ще използвам за пример случая с твоя познат, комуто желая скорошно възстановяване. Изглежда, че говориш за счупване на тазобедрената става, тъй като тазобедрена кост няма. Сигурно ще си потресена да го чуеш, но всъщност Спешна помощ не само че не е трябвало да връща пациента в дома му, но дори би могла изобщо да не го взема. Ако не вярваш, виж Чл.99 от Закона за здравето. Разбира се, в такъв случай логичният въпрос е: а кой тогава? Но хората, които би трябвало да отговорят на него, не са тези, които сега са в линейките, или тези, които си блъскат главите в неуредиците на противошоковите зали. По-вероятно е тези хора да са на някой банкет или на окъсняло партийно събрание с неофициална част. Така че в крайна сметка подобни пациенти пак остават за Спешна. Бих могъл да говоря много и за прословутите одеяла, и защо все пак се оказва, че специалистите викани в спешните зали са консултанти, а не персонал от първа линия, и т.н., но няма смисъл, защото всичко пак ще се сведе до същото, и до същите онези хора.

Колкото до уважението, да ме прости Господ за гордостта, но не съм изпаднал до там да си търся уважение из блоговете. Аз лесно мога да бъда "изчислен", защото съм си дал истинското име и фамилия в профила, само дето са на латиница, и това е цялата конспирация. Точно уважение, там където му е мястото, най-малко ми липсва. Целта ми не е да апелирам за уважение, а да спомогна да се разбере, че най-лошото, което може да се случи, е лекари и пациенти да се възприемат взаимно като врагове. Еднакво тъпо е и за двете страни. Знам, че този капан е труден за избягване, защото са го заложили и го поддържат хора и групи, които са майстори в манипулациите. Но няма друг път. Казах го и в един друг пост наскоро, и няма да ми омръзне да го повтарям: главният враг на българския пациент не е българският лекар ( макар често да изглежда, че е точно така). Главните врагове и на лекари, и на пациенти в момента са: Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването и Българският така наречен лекарски съюз. Плюс отделните хора и среди, на които е изгодно те да съществуват в сегашния си вид. Знам как звучи, но съм убеден в това, което казвам. Аз ще съм най-щастлив, ако някой ден вече няма да имам основание да го твърдя.

14.santov, "това за някои от коментаторите" види се визира мен. Не трябва да ми давате всички тези документи, защото надали в тях ще има нещо, което да не съм виждал и преди, а и от това няма да последва нищо. Но пък бихте могли да ги дадете на някой адвокат.

16.farewell, приблизително това искам да кажа и аз, макар и по навик да го правя с други думи. Ако поговорим малко по-дълго така, ще видим как позициите ни всъщност се сближават. А като говорим разбираемо един с друг, има по-вече шансове да ни разбере и трети. И когато достатъчно много хора заговорят по подобен начин, промяната ще стане по-възможна.
цитирай
18. piccola - darktales,
19.08.2008 07:31
благодаря ти за изчерпателният коментар и разбираемото диференцииране на различните видове помощ и съпътстващите ги проблеми и неуредици.
Искам да направя само едно малко уточнение за уважението, за което ти спомена. Явно си прочел набързо коментара ми и си го разбрал погрешно.

Уважението за което апелирам е уважение към пациентите, попаднали в съответната институция, за нормалното и адекватно отношение към тях.
цитирай
19. piccola - farewell,
19.08.2008 07:32
съгласна съм с казаното от теб.
но искам да те попитам как и какво може да направи индивида в случая, за да промени нещо...?
цитирай
20. darktales - piccola
19.08.2008 09:29
От 9.:
"съблогер по горе ме обвини, че не се отнасям с достатъчно уважение към хората в Бърза помощ...."

Това имах предвид, и исках да кажа, че нямам намерение да те обвинявам, и че в случая не това е на първо място.
цитирай
21. анонимен - darktales
19.08.2008 09:51
Относно задълженията на Спешна помощ - интересно в какво се състоят. Преди 2 седмици мой близък катастрофира- Спешна помощ го откарва в най-близката болница. Правят снимки и изследвания, които показват, че човека е в отлично здраве - само една счупена тазобедрена СТАВА. Но понеже толкова им се разчитат снимките- изпращат го в областна болница за скенер на главата. Там го приемат пак в Спешно отделение и дежурната "преценява" по снимките от калпавия скенер и съпътстващите изследвания, че няма нужда от скенер на главата и др прегледи. Човека е в съзнание около 4 часа, през които казва, че има болки в гърдите, затруднено му е дишането, а коментара на дежурната е, че това е от "натъртванията".
Резултата от "прекрасното" обслужване и "компетентно" отношение - изпадане в кома, впоследствие смърт :( Експертизата показва- счупвания на тазобедрена става, глезен, ключица, 3 ребра в лявата и 1 в дясната половина на гръдния кош, пробит черен дроб, белодробна емболия, мозъчен отток. Това са твърде сериозни неща, за да се пропуснат и говори за абсолютно безхаберие и небрежност. Вярно е, че има прекрасни лекари и работят и се раздават максимално - видях го впоследствие, но те не могат да поправят вредите, които техните некадърни колеги нанасят на пациентите си. Затова некомпетентите трябва на момента да се отстранят, за да не петнят репутацията на професията и ДА НЕ ВРЕДЯТ.
цитирай
22. faith - Майка ми преди около одина се поду цялата
19.08.2008 10:06
обаждам се на бърза помощ и им обЕснЕвам случката и те ми казват, че пускат екип.
Майка ми е на 64 - сещайте се дали некой си направи труда да дойде в първия половин час след обаждането ми.
Обадих се пак и този път им казах, че майка ми е здравно лице, тяхна колежка и тн.
Дали пък не дойдоха точно след 10 минути???

За какво трябва да се споменават такива неща, за да има изпълнение на работата???

Ще се върна и 3 години назад във времето като спомена за една операция която преживях.
Оперираха ме, а майка ми стоеше в чакалнята. Оперира ме момченце, на което тя е писала десертации и с цялата си наглост, майка ми като го попитала дали ще се оправя, той й заявява, че ако почерпи, може и да се оправя.... дали пък не ми се псуваше като го чух??? лекарченцето имаше късмета, че всичко ме болеше и нямах особена сила да говоря, камо ли да се разправям, но с удоволствие, бих му счупила някой крак или ръка и бих го изпратила в намибия да се лекува, примерно!!!

Гняв!!!
цитирай
23. piccola - darktales,
19.08.2008 10:25
:)
цитирай
24. piccola - Анонимен,
19.08.2008 10:26
има ли смисъл да споделям, че примера, който сподели ме потресе....
цитирай
25. анонимен - потресаващо
19.08.2008 10:43
потресаващо е, че в Спешна помощ нямаха дефибрилатор, който е животоспасяващ, когато сърцето откаже. Докато го открият някъде по етажита/ а не се знаеше дали работи- беше ръждясъл!/, времето си тече и мозъка остава без кислород. Ужасно е, но такова е състоянието на болниците ни.
цитирай
26. piccola - вече наистина не разбирам
19.08.2008 10:48
явно е, че има разделение между спешна помощ и останалите болници, първична и прочие помощ....но не може заради регулаторни и др регулации да страдат пациентите.
Трябва да има начин да се направи реформа, която да създаде работеща система...
цитирай
27. анонимен - отношението към него е като към куче.
19.08.2008 11:15
Ползвала съм "услугите" на нашите здравни заведения и на ветеринарните лечебници.Винаги след посещение на последните съм съжалявала, че аз или близките ми не са животни. Хората само могат да мечтаят за такова отношение и грижи от страна на ветеринарните лекари.Така че сравнението в днешно време и в нашата държава не е актуално.
цитирай
28. piccola - бебе,
19.08.2008 11:18
не знам дали проблема е в парите, които искат, защото дори и да ги получат, трябва да променят и манталитета....

има толков амного лекари, които работят съвестно, макар да получават ниско месечно възнаграждение....
значи отношението не е само въпрос на заплащане....
цитирай
29. piccola - Анонимен,
19.08.2008 11:19
мога да споделя същите наблюдения за помощта получена във ветеринарните кабинети....
може би защото отиваш, плащш и получаваш необходимата навременна помощ....
и тъкмо писах на Фейт, че явно въпроса не е в парите, а май е...:(
цитирай
30. анонимен - md,rje===
19.08.2008 11:42
Въпроса не е в парите, а до съзнанието и до кадърността. Защото видях как лекар сам си вършеше всички процедури, беше без санитари и сестри, раздаде се да спаси човешки живот и други лекари, които стоят безучастно и оставят пациента на волята на съдбата. А в крайна сметка всички ние си плащаме за услугите, ако е нужно да увеличат сумите, но съответно ние трябва да ги държим отговорни за действията им.
цитирай
31. helios - piccola, Напълно подкрепям позицията ти!
19.08.2008 12:55
Хората вече са отвратени от безумния хаос в здравеопазването, от липсата на човечност у лекарите, от безхаберието на управляващите...
Ужасяващата корупция спира всякакво развитие, дори и да има почтени лекари и добри специалисти, те са единици.
Освен пари от пациентите , те вземат и коимисионни от фармацевтичните фирми, които са оплели корупционните си схеми като паяжина, около директорите на болниците и завеждащите отделения. Организират целенасочено безплатни семинари и различни форуми в елитни курорти в страната и чужбина, подаряват им компютърна техника, само и само да поръчат лекарства или медицинска техника от тях. Борбата за пазари и печалби е жестока, политиката на фармацевтичните компании "убива" пациентите и превръща лекарите в търговци.
Аз също пострадах миналата година от т.н. здравна система в България. Лекувах се в държавни и частни болници. Нямаше никаква разлика в обслужването и отношението към пациента. Може би в частните клиники са по-рафинирани мошеници - да те излъжат колко качествена услуга ти предоставят!? Платих хиляди левове, не ми издадоха дори касова бележка, получих усложнения след операцията направена в елитна частна клиника в София...била собственост на някакъв депутат... не ми се говори, безумието е голямо...Направих проучване и намерих много пациенти от цялата страна пострадали от некадърността на лекарите във въпросната клиника. Но... не ми достигнаха силите да продължа да се боря. Толкова съм объркана , вече не вярвам , че може да има лекар, който да ме изслуша, да направи цялостен анализ на основа на изследванията , и да ми даде професионален съвет. Личната ми лекарка живее с таранквиланти!!!! понякога е неадекватна, изнервена, уморена, по-скоро я възприемам като пациент, отколкото като лекар...
Какво по-страшно от това?
Бавно , методично и сигурно ни "убиват", докато изчезнем като нация!
Може би прекалено засилих черните краски, но това е истината.
Извинявам се на всички честни лекари и добри професионалисти, но къде са те, защо мълчат!!!????
цитирай
32. farewell - И всъшност всеки човек е попадал в ...
19.08.2008 14:28
И всъшност всеки човек е попадал в ужаса на болниците и в ръцете на кофти лекари. И всеки е подивявал от ситуациите, придружаващи тези събития. И всеки се е заричал че този път няма да им се размине. И всеки се е отказвал поради една или друга причина...
Шапка свалям на Теодора Захариева, която е по-известна с "Онкоболната, която осъди Министерство на здравеопазването". Нея мога да нарека Левски на нашето време, защото тя тръгна с идеята, че ако изгуби битката ще загуби само живота си, но ако спечели - печели целия български народ. Е, тя спечели, ние спечелихме, но тя не спечели съвсем. Защото печелейки делото, не победи автоматично и рака...
Мисълта ми беше, че не трябва да чакаме ножа да опре до кокал. Когато нещо не ни харесва трябва да го заявим ясно и силно, за да ни чуят не само роднините и приятелите ни, а и хора, които не познаваме, но които взимат заплата за да ни чуят и да работят за промяна. Звучи утопично, но все пак рано или късно някой от нас ще бъде чут... Надявам се да стане така, защото искам да живея с мисълта, че благополучието ми е в моите ръце и не зависи от благоразположението на друг. В противен случай не искам да си представям какво бъдеще ни чака...
цитирай
33. farewell - helios,
19.08.2008 14:44
не знам защо, но все си мисля, че не тук е мястото, на което трябва да очакваш отговор от честните лекари, добри професионалисти... ;)
цитирай
34. helios - farewell, Съгласна съм, не е тук мястото.
19.08.2008 15:31
И не очаквам отговор, въпросът ми е реторичен.
Може би някога ще събера смелост и ще разкажа цялата си "здравословна" одисея. С имена, цифри и факти, за да предпазя и други граждани, които добросъвестно плащат данъци и осигуровки, и наивно вярват, че ще получат качествени здравни услуги.
Поздрави!:)
цитирай
35. darktales - 21.анонимен
19.08.2008 17:15
"Относно задълженията на Спешна помощ - интересно в какво се състоят. Преди 2 седмици мой близък катастрофира- Спешна помощ го откарва в най-близката болница".

Ами точно в това се състоят. Въстановяване, поддържане и наблюдение на основните жизнени функции до момента на постъпването на пациента в най-близката болница със спешен портал (така се нарича на побългарен бюрократичен сленг спешното отделение). До началото на миналата година във всички бивши окръжни болници имаше противошокови зали, които се поддържаха с персонал от Спешните центрове; в тях се осъществяваха или продължаваха изброените по-горе три действия плюс назначаване на изследвания, консултации и т.н. След една "реформа" на бившия здравен министър тези зали преминаха към болниците. Не знам как е по други места, но в Бургас в тази зала остана един-единствен лекар със специалност Спешна медицина.Всъщност той е завеждащият на това ново отделение - просто по закон завеждащият няма как да бъде с друга специалност.
Виждам, че сте написали тазобедрена СТАВА по този начин несъмнено с цел да ми обърнете внимание. Защото по-горе казах, че счупването й не е спешно състояние. Вярно, казах го. Дето се вика, хванахте ме на тясно. Ето една хилядна от всичко, което трябва да знае и да е готов да приложи всеки спешен лекар в рамките на първите няколко минути: всички травми на тазобедрената става, получени при пътнотранспортно произшествие, поради механизма на получаването си се смятат и третират като потенциално опасни за живота, докато тази вероятност не бъде отхвърлена.Ако искате, мога да обясня и защо реших, че травмата на същата СТАВА от поста на piccola е съвсем различно състояние (макар, разбира се, мъчително за потърпевшия и изискващо адекватна помощ), но ще стане прекалено дълго.Колкото до останалите неща, които пишете, звучи невероятно, но пък не е изключено и да е точно така.

22.faith, най-вероятно сте права, но информацията още в първото ви изречение е некоректна. Т.е., има нещо, което би трябвало да се изясни или допълни, за да се съглася 100% с вас. Колкото до дисертациите, в клиничните катедри и в големите, престижни клиники на България не е имало честен конкурс вече от десетилетия. Това означава, че на практика всички сега пребиваващи там са назначавани по принципа на негативната селекция. Колкото и добри да са по начало или да са станали с времето, винаги ще остане съмнението, че са заели мястото на някой още по-добър.

И всъщност всичко това не е толкова важно или по-скоро не помага за придвижване на нещата в позитивна посока. Всичко се свежда до едно - ако системата върви добре, тя е готова да приеме без проблеми всеки един случай. При добре работеща система не е необходимо на гражданина да знае какви са разликите между различните видове медицинска помощ.

цитирай
36. piccola - за съжаление няма човек, който да не е изживял ужас, когато негов близък е имал нужда от помощ
19.08.2008 17:19
както стана вече ясно, не обвинявам лекари, нито останалият персонал.
Визирах проблем във факта, че няма елементарни условия. Елементарни.
И акцентирам на факта, че тази реформа, която се прави в момента е видими, че не дава необходимият резултат.

Когато парите говорят и боговете мълчат, но да му се не види, нека поне в този случай да се направи нещо за хората...
цитирай
37. анонимен - Светлана
19.08.2008 17:23
Аз съм лекар и не се срамувам от професиятя си. Както във всяка професия и между нас има хора, които си вършат добре работата и такива, на които мястото им не е в нашите редици. Непрекъсно сменящите се и взаимно изключващи разпоредби на НЗОК, МНЗ и др. правят работата ни доста трудна и изнервяща. Нищо не може да оправдае колеги, които използват бедата на хората за лично обогатяване. НО не мога да се съглася с хоровото оплюване на цялото лекарско съсловие- защото гневът ви не е насочен където трябва. Когато ние протестираме против т.н. регулативни стандарти, позитивни списъци и др. безумни творения, които ни връзват ръцете, защо никои не ни подкрепя?
регулативен стандарт- ограниченията, които ни налагат за лимит изследвания и талони за преглед
позитивен списък- списък от лекарства с намаление , които ТРЯБВА да предпочетем- независимо искаме или не.
За мое задоволство ще кажа, че имам пациенти, които при нужда от лекарска помощ ми звънят от чужбина или си идват да ги лекувам аз- може би и там здравепазването не чак толкова добро, колкото ви се струва.
цитирай
38. deninosht - !
20.08.2008 00:23
така е..................
цитирай
39. анонимен - blog.bg е кенеф!
20.08.2008 09:47
Това място СМЪРДИ на урина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
40. анонимен - темата
20.08.2008 17:16
ми е много позната. Баща ми почина преди два месеца поради забавяне на линейката на Спешна помощ, а линейката се забави поради единния телефон за спешни повиквания 112, който ползвахме, защото "всички линии на Спешна помощ в момента са заети" и така половин час и после още час да обясняваме на дебилите от 112, че човекът е наистина зле и не може да диша. Е дойде една докторка след два часа телефонни мъки, пипна татко по ръката и каза "О, този човек си е отишъл". Каза го с невероятно доволство, все едно казваше "Ура, нямам работа тука." Надраска нещо нечетливо на един формуляр и си замина без да обели и дума повече. Пожелавам на никого да не се случва подобно нещо.

За лекарите, писали тук, реформата ще бъде успешна и хората ще ви уважават като съсловие, когато вие започнете да не търпите такова отношение на свои колеги към хора в беда, когато започнете организирано да сочите с пръст и да отлъчвате от гилдията си такива "лекари", когато отказвате да работите с тях и го заявявате публично. Тогава може да кажете с чисто сърце "Не сме всички такива". Всъщност, аз не съм чувала лекар да не е доволен от ситуацията, в която се намира Спешната помощ в момента...

Аз се казвам Радослава и съм анонимна тук, защото все още нямам блог. :)
цитирай
41. santov - Реформата спря
20.08.2008 21:30
още през 2001 г. Затова и дереджето на здравната система е такова.
цитирай
42. istina - Сега си спомням един случай преди ...
20.08.2008 22:03
Сега си спомням един случай преди няколко години, когато се наложи да звъня на Спешна помощ, а те ни пращаха на джипито. А личният ни лекар ни пращаше обратно към колегите си от Спешна помощ.
цитирай
43. анонимен - http://turbo4.blog.bg/viewpost.php?id=224789
20.08.2008 22:53
Импровизация на тема "Спри за #### бачи Кико!"
цитирай
44. darktales - 40.анонимен
20.08.2008 23:36
Снощи почина една жена малко над 40-те, без реанимационният екип да успее да я завари жива. Обаждането на близките (заедно с още няколко ) "висеше" поне 10 минути, защото просто нямаше кой да го приеме. Всички 4 пулта приемаха или обработваха неща, които изобщо не са спешни, но няма или не е ясно кой трябва да ги върши. Отделно от това редовните позвънявания, от които се чуват само псувни, но няма как да не бъдат вдигани, защото никъде не свети червена лампичка кой номер за какво се обажда. На всичко отгоре когато обаждането се прие, и двата реанимационни екипа бяха заети. Хайде единият беше на съмнение за инфаркт, но другият трябваше да прибира някакъв клошар. Който, разбира се, е човек и евентуално пациент точно толкова колкото и всички останали, само че му нямаше нищо ( освен леко алкохолно опиянение), а просто някакви граждани не искаха да спи пред входа им и излъгаха, че е едва ли не на умиране. Предполагам, че близките на починалата внезапно жена са останали с подобни чувства и впечатления като вас. Телефон 112 само ще въведе допълнителен хаос или в най-добрия случай няма с нищо да подобри положението. Той е за страни, където реанимационните екипи не се използват като някакво подобие на подвижни селски лечебници. Питайте някой, който е живял да речем в Англия какво следва ако човек си повика тяхната Спешна помощ заради невроза или бъбречна криза - вечните хитове в нашия Топ 10.

Уважението да го оставим на по-далечен план. Колкото до съветите, които не знам защо давате, да речем че стане точно така. Съдейки по всичко вие смятате, че главните проблеми се дължат на индивидуалните недостатъци на отделни хора. Като гледам какви са преобладаващите мнения, май ще трябва да се отлъчва всеки 2-ри. Добре, отлъчихме ги. Или може би отлъчиха ни, защото не е казано че съм застрахован. После?

42.istina - И аз мога да ви разкажа един случай. Преди няколко години "експерт" на Здравната каса отива да проверява една възрастна лекарка, с близо 40 години стаж, която сега работи като GP. Не я заварва в кабинета и сяда да я чака. Тя по някое време се връща, той я пита къде ходи, тя му казва че е била на домашно посещение. Той й посочва графика на вратата, на който са написани часовете за домашни посещения, с които в случая има разминаване. Лекарката му казва, че пациентката е била с високо кръвно и не би било добре да се чака, докато стане време за написаните в графика часове. "Експертът" отвръща, че все пак е трябвало или да изчака точния час, или да каже на пациентката да се обади в Спешния център ( където най-вероятно нямаше да й приемат адреса, защото няма никаква възможност да се прегледат всички болни с високо кръвно ). Лекарката попитала контрольора-експерт дали говори сериозно. След месец се уверила че е така, като получила известие за глоба.
цитирай
45. анонимен - Отношението в българските болници ...
20.08.2008 23:44
Отношението в българските болници е същото както и навън в обществото, а именно: на българина не му пука за другия
цитирай
46. piccola - нека само да добавя, че
21.08.2008 07:58
след двудневен престой в болницата, трябва да махнем близкият от там, защото....защото няма кой да се грижи за него!
няма кой да му помогне да се нахрани. Минават, остават храната и продължават в следващата стая....а го виждат, че не може да се храни сам.

и вчера цялото семейство бяхме пред дилемата - да го оставим в болницата поне 10 дни в които той да излинее от глад, или да го приберем вкъщи, където ще има кой да се грижи за него и да го храни, защото помощта, която получава в болницата се оказа, че всъщност е още по-малка, отколкото ако си е вкъщи.

Мога само да кажа - не дай Боже никому да трябва да остане в болница.
Съжалявам, че има съвестни лекари, които биват приобщавани към цялостната негативна картина, но да ви кажа честно, колкото и да искам да се отнеса нормално към тях...просто не мога. Не мога, защото според мен не е нормално да получиш обаждане от завеждащ отделение, който да ти каже - елате да го приберете, защото няма кой да го храни.
и хайде освободете крака, който пробихте преди 2 дни, за да го обездвижите и локализирате....сваляйте го, вдигнете го на крака...интересно как ще стане това, свалете го до 1ият етаж, търсете превоз, за да го приберете вкъщи, защото там поне ще има кой да се грижи за него.
Ами мога да кажа, благодаря! Благодаря за помощта и за всичко друго......Но това наистина не е нормално и не мога да повярвам, че се случва....
цитирай
47. анонимен - анонимен 40 до darktales
21.08.2008 14:06
Аз съм съгласна, че и у нас трябва да се въведе заплащане за повикана Спешна помощ в случаите, когато ситуацията не е спешна. В моя случай ме потресе най-силно бездушието на Вашата колега от Спешна помощ. Тя дори не изрази съболезнования, тя си тръгна довола от факта, че не й се наложи да реанимира баща ми. За 112 не ми се говори. Аз се обадих на началника на този телефон около седмица след смъртта на баща ми и му разказах за случката. Той си направи труда да прослуша записите от онази нощ, хвана се за главата и каза, че няма думи. За мен наистина индивидуалните морални качества на всеки са причина нещата да са в този вид. Разбирам, че сте лекар и не Ви е приятно, че хората обобщават за цялото съсловие, но това е преобладаващото отношение към болните и изпаднали в беда хора в нашите болници. Аз имам и обратен пример на невероятно човешко и професионално поведение на лекар от болницата в Троян, където попаднах това лято, но след това дълго си мислех, че този Човек е изключение от общото правило на безхаберие и бездушие. А може би и болницата е изключение, защото аз видях една чиста, подредена, ремонтирана болница с усмихнати администратори и сестри по коридорите, които любезно упътват при зададен въпрос, а не ругаят както биха постъпили в Пирогов, например. Не казвам, че системата няма нужда от промяна, но отношението към пациента не зависи от системата, според мен. Вижте случая на piccola. Защо не кажат на близките какви други варианти има за лечение на болния? Как може просто да се обадят и да кажат "Вземете си го, защото тук няма кой да го храни"? Дали зависи от Здравната каса или от системата това отношение на лекари към пациент и близките му?
цитирай
48. krassko - Такъв е живота
21.08.2008 18:29
В валките градове в болниците посрещат възрастните хора с :" Защо си дошъл, не виждаш ли че си гушнал букета".
В София казват за по възрастните:" Защо не си го оставите човека да умре спокойно, а викате линейка?"
Такъв е живота, Дами и Господа, сами го направихме такъв.
цитирай
49. darktales - 47.анонимен
22.08.2008 02:39
Аз съм имал щастието да чуя как за мен се говорят почти същите неща, които вие казвате за тази колежка, по една от големите телевизии ( вярно, без да ми споменават името). Те не съвпадаха с истината в нито една точка, но 99% от хората със сигурност са им повярвали. Не казвам, че вие преиначавате фактите, просто и аз споменавам един случай. Затова нека да слагат камери и всеки да се подписва за всичко, както се прави в цивилизованите държави. Нямам за цел да чистя името на съсловието. Тук пак опряхме, само че с други думи, до уважението, за което вече не знам как да кажа, че не ме интересува. Нито пък бих искал да се въвежда и у нас плащане за повиквания които не са спешни. Честно казано, не знам как бих писал платен формуляр на някоя бабичка със 150 лева пенсия или на някой ром с 12-членна челяд, чието мислене е фиксирано единствено върху следващото евентуално напълване на стомаха. За каквито и глупости да са ме извикали, не смятам, че са виновни на първо място те самите, независимо от индивидуалните им морални качества. За англичанина такова плащане е неприятност, а за тях ще е катастрофа. Тъй че нещата отиват на едно друго ниво, което понякога наричаме с обобщаващото понятие "система". Навярно в болницата на Троян (те всъщност са две, но предполагам че става дума за МБАЛ-а) не ругаят като в "Пирогов". Може би няма и задръствания по улиците. И въздухът със сигурност е по-чист. Не вярвам да има и проблеми с боклука.Комай не ще да има и толкова бездомни кучета,а също и граждани зависими от наркотици. И въобще като се замисли човек, приликите между Троян и София като че са по-малко от разликите, и все в полза на Троян. Да се чуди човек защо всички продължават да напират към София - а сред тях неизбежният процент внезапно заболяващи, катастрофиращи, неосигурени и такива които не съществуват за никоя данъчна или административна регистрация, докато не се окажат в "Пирогов", откъдето нямат право да ги връщат. Дали отношението към пациентите зависи от системата - да, 100% зависи, защото лошите системи допускат негативна селекция и до известна степен се градят и съществуват върху нея.
За това защо в болниците става така, а не иначе, няма да отговарям аз, а ще свия един коментар от блога на доц. Атанас Щерев:

"(д-р Георгиев,28.02.08)
Работя в Университеска болница и мога да кажа, че през годините на прехода и откакто е създадена НЗОК положението в здравеопазването никога не е било по-лошо, както за лекари и медицински персонал, така и за пациенти. На практика с определянето на една “средна” цена на клиничните пътеки, покриващи един минимален или усреднен стандарт, болниците, които
лекуват тежко болни пациенти и отговорят на по-високи стандарти ,както и техните лекари, сестри и пациенти бяха осъдени на МИЗЕРИЯ И НЕДОИМЪК. Със заплащането на една цена на клиничната пътека от една страна за леко болни и от друга-за интензивно и за тежко болни на практика в лечебните заведения - частни и държавни се СЪЗДАДЕ СТИМУЛ ДА СЕ ЛЕКУВАТ САМО ЗДРАВИ ПАЦИЕНТИ!!!! Защото здравия “пациент” носи чист приход от касата, т.к. не харчи пари за лечение, а тежко болният води след само разходи. Минималните и осреднени критерии за отчитане на клиничната пътека са лесно постижими при един напълно здрав човек, а парите ,които не са отишли за лечението се разрпределя между лекуващиягт го екипи или отива в здравното заведение. В същото време РЕАЛНО БОЛНИЯТ ПАЦИЕНТ НИКОЙ НЕ ГО ИСКА, ЗАЩОТО СЪСТОЯНИЕТО ОСВЕН БЕДА ЗА САМИЯ НЕГО НОСИ И ДРУГИ ПОСЛЕДСТВИЯ- ТЕЖКИ ФИНАНСОВИ ЗАГУБИ ЗА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ И ЛЕКУВАЩИЯТ ГО МЕДИЦИНСКИ ЕКИП. ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ НАРУШАВА ПЪРВИЯТ И ОСНОВЕН ПАЗАРЕН, КОНКУРЕНТЕН И КАКЪВТО ИСКАТЕ ПРИНЦИП-ПАРИТЕ ДА ВЪРВЯТ СЛЕД БОЛНИЯТ ЧОВЕК. В НАШАТА СКЪПА ДЪРЖАВА ДЕЙСТВИТЕЛНО БОЛНИЯТ ПАЦИЕНТ НОСИ БЕДА И НА ХОРАТА, КОИТО ГО ЛЕКУВАТ. ЗАЩОТО ТЕ НЕ САМО ЧЕ ЩЕ ВЛОЖАТ МНОГОКРАТНО ПОВЕЧЕ ТРУД , УСИЛИЯ, КВАЛИФИКАЦИЯ, ПОВЕЧЕ И ПО-СКЪПИ МЕДИКАМЕНТИ ЗА ДО ГО СПАСЯТ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПОРАДИ НАПРАВЕНИТЕ ПО-ВИСОКИ РАЗХОДИ ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ, КОИТО В КРАЙНА СМЕТКА КАСАТА ЩЕ ПЛАТИ НА ЕДНА ЦЕНА (ИЗЛИЗА ЧЕ Е ВСЕ ЕДНО ДАЛИ Е ЛЕКУВАН В УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА ИЛИ В БОЛНИЦАТА В КАСПИЧАН) ЩЕ ПОЛУЧАТ КРАЯ НА МЕСЕЦА И ПО-НИСКИ ЗАПЛАТИ. КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА? ИЗЛИЗА ЧЕ ДОКТОРЪТ В СЕЛО ГОРНО НАНАДОЛНИЩЕ ЩЕ ВЗЕМЕ ДВА-ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗДРАВИ ХОРА, ОТКОЛКОТО УНИВЕРСИТЕТСКИЯ ДОКТОР, ЗАЩОТО Е СПАСИЛ ТЕЖКО БОЛЕН!!!!! И ТОВА ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР НЕ ВИЖДА И НЕ ЧУВА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ГОДИНИ!!!!
Крайно време е на болният човек да му се каже ясно: ПРИ СЕГАШНАТА СИСТЕМА НА ФИНАНСИРАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БОЛЕСТТА ВИ НЕ НОСИ ДОХОД НА ЛЕКАРЯ, А РАЗХОДИ. НА ПРАКТИКА ЛЕЧЕНИЕТО НА ТЕЖКО БОЛЕН И ИНТЕНЗИВНО БОЛЕН ПАЦИЕНТ ЩЕ БЪДЕ ПЛАТЕНО ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА, КОЙТО ГО ЛЕКУВА. ОТ ТОВА ПРОИЗТИЧАТ ДВЕ ПОСЛЕДИЦИ ЗА САМИЯТ ПАЦИЕНТ- ПЕРСОНАЛЪТ НЯМА СТИМУЛ ДА ГО ЛЕКУВА,СЪОТВЕТНО ОТНОШЕНИЕТО Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО и ВТОРО- ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТА ЩЕ БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЕНО ПО НАЙ-ЕВТИНИЯТ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН С ПРОИЗТИЧАЩИТЕ ОТ ВСИЧКО ТОВА ПОСЛЕДИЦИ.
Каква по-очебийна корупционна среда от тази??? На пациента се обещава нереално голям и финансово непокрит пакет от медицински услуги, който в крайна сметка се обръща срещу самият този пациент. Ситуацията е сходна на тази, в която бихте попаднали
МИНИСТЕРСТВОТО И НОЗК СЕ ОПИТВАТ ДА КОМПЕНСИРАТ ЛИПСАТА НА ФИНАНСИРАНЕ С ЕЖЕГОДНО НАРАСТВАЩ АДМИНИСТРАТИВЕН НАТИСК- ЛАВИНООБРАЗНО НАРАСТВАТ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА НЕНУЖНИ ДОКУМЕНТИ И ФОРМУЛЯРИ, КОИТО ЗАТРУДНЯВАТ И БЛОКИРАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ РАБОТАТА НА ЦЯЛАТА СИСТЕМА. ОТ ОБРАБОТКАТА НА ХАРТИЕНИ И ЕЛЕКТРОННИ НОСИТЕЛИ НА ЛЕКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ОСТАВА ВСЕ ПО-МАЛКО ВРЕМЕ ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ВНИМАНИЕ НА ПАЦИЕНТА И ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА. ПОСЛЕДНОТО СТАВА ВСЕ ПО-ТРУДНО И ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ДОСТАТЪЧНО СРЕДСТВА ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ ПОРАДИ ОБИДНО НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ."

Допреди няколко месеца обвинявах доц.Щерев в популизъм, защото говореше пак същите неща, но беше в парламентарната група на управляващото мнозинство. Във всеки случай блогът му в частта си за здравеопазване съдържа може най-доброто изложение на проблемите и възможните пътища за решаването им.Много добри анализи има и в блога на kuromur ( който не е лекар, а икономист). Поставил съм и двата блога в блогрола си и си позволявам да ги препоръчам на всеки, който иска да разбере причините за това което се случва в здравеопазването ни.



цитирай
50. piccola - darktales,
22.08.2008 06:58
благодаря ти за посочените информатини блогове. Ще ги посетя, защото имам нужда да получа повече информация по темата.
Защото положението като цяло е повече от трагично.
А трябва да има изход от това безобразие, защото е точно такова.
Управляващи-нзок, болници, пациенти, лекари ....ужасно е.
цитирай
51. анонимен - анонимен 40/47 darktales
22.08.2008 14:05
Аз също съм си мислила за Атанас Щерев като за популист, но съм срещала много негови смислени изказвания. Също така си мисля за емиграция в Троян, защото посочените от Вас преимущества са факт.

Това ще е последния ми пост тук, защото темата се разводнява от такива като мен. Някак не виждам как се съчетава Хипократовата клетва с тезата: "ПРИ СЕГАШНАТА СИСТЕМА НА ФИНАНСИРАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БОЛЕСТТА ВИ НЕ НОСИ ДОХОД НА ЛЕКАРЯ, А РАЗХОДИ. НА ПРАКТИКА ЛЕЧЕНИЕТО НА ТЕЖКО БОЛЕН И ИНТЕНЗИВНО БОЛЕН ПАЦИЕНТ ЩЕ БЪДЕ ПЛАТЕНО ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА, КОЙТО ГО ЛЕКУВА. ОТ ТОВА ПРОИЗТИЧАТ ДВЕ ПОСЛЕДИЦИ ЗА САМИЯТ ПАЦИЕНТ- ПЕРСОНАЛЪТ НЯМА СТИМУЛ ДА ГО ЛЕКУВА,СЪОТВЕТНО ОТНОШЕНИЕТО Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО". Значи отказ от лечение на болни хора вместо промяна на системата? Типично.
цитирай
52. darktales - 51.анонимен
22.08.2008 16:47
Кой ви каза, че разводнявате темата? Това може да го прецени само домакинята, а тя засега все още ни търпи :) Няма начин положението да се промени, ако постоянно не се говори за него. Разбира се, само с говорене не става, но и без него не може. Ако лекари и пациенти могат да водят поне някакъв, може би нелишен съвсем от остри ръбове диалог, това е вече една малка победа над системата. Аз също не съм съгласен 100% с всичко казано от д-р Георгиев , но в този посочен цитат нещата са наречени с истинските им имена. Отнесено към съдбата на отделния болен, това звучи ужасно, но за лекуващия го персонал такива случаи са не изключение, а ежедневие. Това е ненормално положение, от което са потърпевши и двете страни.

цитирай
53. анонимен - В първия постинг описах същотто преживяване
27.08.2008 17:42
Позата му ми се струва необичайна...Доктор, Бърза помощ ...Щом влизат чувам:
"Ако до 3 минути не го натоварите в линейката,тръгваме си!"
Казвам едно смотано "Чакайте!..Около нас къщите са празни."В главата ми изплува разказ на съседка"Не го взеха от бърза помощ нямаше кой да помогне...Заранта умря!"
Тичам по улицата,крякам като недоклано пиле.Не,докато не намеря хора няма да се върна.Двама вилажии.Неделя вечер.Ще се прибират заранта.Склоняват и шофьора.В 22.20 сме в болни цата,По вече от час чакаме на скенера,Няма доктор.Само за стачки има органичация,Защо бърза линейката?!..
Придружавам го до отделението. :"Голям мозъчен кръвоизлив
всеки ммент ... може да почине... Почти ме изблъскват в тъмен коридор,Слизам по стълбите и край няма,Сълзи обливат лицето ми. Най сетне съм на свеж въздъх.В ръката ми телефона се тре
се.Ужас взеха ми номера от отделението.Да ми съобщят ако.
Нима е ... цяла треперя и не мога нито да видя монитора,нито да кажа нещо.Задушавам се..Била съм извън света на човечно
стта.Сама както ще бъда вече...Падам
Спасителят ми,шофьор на такси ме докарва до дома,Аз съм само по потник и бермуди,В страх да не ме остави линейката не съм се сетила нито за пари,нито за дрехи..
Когато лягам в леглото часът е два.Не мога да спя.Като търсач
ка в интернет умът ми набира събития,да открие причината..."
Не се примирявам, не се гневя напразно, защото се грижа лично за тежко болния и така е с всички които не сме полагали грижи за здравето си и затова ня можем да упрекваме здавните органи. Помислете и за това. Само нашите грижи ще излекуват близките ни Това не е причина да обругаем най квалифицираните кадри- ле;арите. Поклон на тях. Те ни спасяват и заслужават друго отношение.
цитирай
54. анонимен - geni
02.09.2008 17:13
бащами попадна вболниза по спешност остана там 6 дни има инсулт през това време мама го гледаше изцяло нито сестрите нито санитарките влизаха за всичко ходех да питам а те не знаеха дали си е взел лекарствата за доктор да не говорим не видях нито един искам някои да миобясни каде мога да се оплача защото си мисля че и тази заплата им е много за работата която правят
цитирай
55. анонимен - Не лекувайте зависимост в Т о к с и к о л о г и я - ПИРИГОВ
27.08.2009 10:34
Твърде висока цена - 180 лв/ 24 часа в една дупка с телевизор и кенеф.
Л Е Ч Е Н И Е Т О срещу заплащане НЕ е по пътека и трябва да има договор с кратки и ясни клаузи, които да определят отношенията м/ възложител и изпълнител.
Не се връзвайте на устните обещания на токсиколозите от Пиригов. Не давайте 1800 лв за тоя дето клати гората.
После да ви дават визитка на д-р Динчева, защото е некадърна скъпчийка и понякога може да е пияна. Пияна докторка лекува наркоман. Ха - ха - ха ...
цитирай
56. анонимен - ФАКТ ? ВЕРНО ЛИ Е ?
27.08.2009 10:54
Чакайки на опашка в коридора на на един софийски ТЕЛК чух случайно разговора между двама господа. Единият беше цивилен, другият - в бяла престилка, но без стикер и разбрах име ит.н...
В ПИРОГОВ над 500 лекари и сестри с І и ІІ група инвалидност давали денонощно спешна помощ ..
Верно ли е ИНВАЛИД да работи в спешно медицинско заведение ??
Пржокуратурата, НЗОК и ГИТ знаят ли на какъв риск са изложени болните ???
цитирай
57. анонимен - qip для телефона glono
12.02.2012 23:33
http://icqmobilephones.net/ - icq на телефон
<a href="http://icqmobilephones.net/">icq для телефона nokia</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: piccola
Категория: Други
Прочетен: 516140
Постинги: 66
Коментари: 428
Гласове: 10652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031