Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2008 09:38 - Това не е държава
Автор: piccola Категория: Лични дневници   
Прочетен: 23087 Коментари: 68 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Току що станах свидетел как мъж в инвалидна количка пресече кръстовището на бул. България и бул. Гоце Делчев. Изчака потока идващ от Бояна да спре, за да се придвижи от под полицейската караулка към отсрещният тротоар. После чинно изчака потока отиващ към Бояна да спре и продължи да върти гумите на инвалидната си количка. Придвижи се още няколко метра и спря, за да изчака потока от крайна дясна лента да спре и да се придвижи напред по Гоце Делчев. Полицаят стоеше и го гледаше известно време и после отмести поглед в друга посока. Явно нямаше какво да направи. Нито имаше желание. Хората наоколо се спряха и гледаха с ужас, защото всеки преминавал този маршрут знае, колко бързо се движат превозните средства там. И е чисто самоубийство да се пресича, не използвайки подлеза на това кръстовище. Не и за този човек. Защо ли?

Защо този мъж беше избрал да пресече кръстовището отгоре, вместо да използва подлеза?

Елементарно е.

Защото е невъзможно да слезе, нито да се качи на отсрещната страна в инвалидна количка.

Защото хората с физически недъзи в България са принудени да пресичат натоварени кръстовища, сякаш се разхождат в парка.

Защото е трудно да се изградят платформи и асансьори, които да спомагат придвижването на хора в инвалидни колички. Защото същите тези хора дори не могат да се качат в градският транспорт, нито да слязат от него. Не могат да пресекат, използвайки подлез. Не могат да се придвижват нормално.

Но иначе България – нова членка на ЕС. Конституционна държава, защитаваща правата на гражданите си.

И после защо хората не са усмихнати. Е на какво да се усмихват точно?

 



Тагове:   държава,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. stone - брей
27.08.2008 09:53
не било държава. държава си е - ама развиваща се. има и по-зле. в африка например пътища нямат, камо ли рампи за инвалидни колички.
в америка имат - ама там данък сгради (от който се финансира инфраструктурата около тях) за един апартамент е $2,000 на година, а не 150 лв. като тук.
ха да видим ако догодина бате ти бойко каже - пикола, плащай данък 2000 лева, та да направя около вас тротоари и рампи - мисля, че тогава ще кажеш "абе майната им на инвалидите".
цитирай
2. piccola - stone,
27.08.2008 09:57
плащам 950 лв данък сграда. Определено не ми е приятно, но не рева, нито се тръшкам. Плащам си го и продължавам да гледам как нищо не се прави - нито за инфраструктурата, нито зкаквото и да е.
А сравнението ти с африканските държави мисля, че не е най-уместно, защото ако визираш развиващи се държави и такива в преход, не смятам, че трябва да сравняваш с африкански такива.

а факта, че има държави, които са по-зле от нашата не ми действа успокояващо, защото е най-лесно да се сравняваме с такива, които се различават политически, социално и културно, вместо да гледаме към подобни, от които можем да се "научим"...
цитирай
3. ady - На този
27.08.2008 10:16
подлез има направени места за преминаване с колички, лошото според мен е че са доста стръмни човек с инвалидна количка сам трудно би ги изкачил.А за това, че това не е държава е всеизвестна тайна за съжаление.
цитирай
4. gamina - ааа не
27.08.2008 10:39
"Защото е невъзможно да слезе, нито да се качи на отсрещната страна в инвалидна количка."

Точно в тоя подлез стотина пъти съм слизала с колелото. Има рампи. Друг е въпроса, че народа масово мисли, че "отгоре е по-бързо" Без значение дали е с недъзи или не. Манталитет, какво да го правиш.
цитирай
5. piccola - gamina,
27.08.2008 10:47
даваш пример за слизане и качване с колело....
цитирай
6. viovioi - Не с този тон!
27.08.2008 10:50
Сами си правим лош брандинг пред света. Защо реши че с крайния си негативизъм си интересна? Това не е израз на съпричастност към инвалидите, нито гражданска позиция. Просто поредното дразнещо мнение без адресат.
цитирай
7. анонимен - Extremyst
27.08.2008 10:51
Усмихни се на хубавият ден и на фактът,че в Европа пътуваме свободно.А и следващият път може ти или ужасените хора наоколо да помогнете на човека, а не да се изявявате като "Гражданско общество" плюейки във нета.Поздрави и усмивки.
цитирай
8. gamina - казвам, че има рампи
27.08.2008 10:52
Има достатъчно полегати рампи. Не са стръмни за изкачване. Възможно е обаче да са хлъзгави за количка. Просто за конкретния случай според мен не става въпрос за неосигурено място за колички.

За останалото съм съгласна - има стотици подлези без условия за велосипеди и колички - били те инвалидни или детски. Както и сгради, където достъпа на инвалидни колички не е осигурен. Коментирам горното, понеже масово пешеходци не ползват подлезите и после шофьорите са виновни като ги отнесе някой на платното.
цитирай
9. piccola - voivoi,
27.08.2008 10:58
краен негативизъм? не бих казала.

а като те дразни мнението ми, защо го четеш? защо си правиш труда да коментираш и нападаш.

цитирай
10. viovioi - защото някой го е пльоснал на първа страница!
27.08.2008 11:07
И чета всичко от първа страница, защото смятам че щом е избрано значи е интересно и добро. Нападам само тези, които хулят Родината. Можеш да отправиш критика към властимащите, но какво ти е виновна държавата? Това интровертно себеотричане не ни прави народ, и всеки който върви в тази посока отрича не държавата и принадлежността си, заличава себе си. Проумей го!
цитирай
11. piccola - аууу
27.08.2008 11:12
нека разграничим Държава от Родина. Не разбирам защо си заела толкова нападателна позиция в този случай.
Както вече казах - споделям мнение.
А какво ми е виновна държавата ли? Елементарно е - не се грижи за гражданите си! Не прави нищо съществено с парите, които прибира под формата на данъци, такси и глоби. Не гради, а краде. И да , това не го прави Държавата, а управляващите.
цитирай
12. zabylgarite - НЕ Е ДЪРЖАВА-ВЕРНО Е ТОВА
27.08.2008 11:15
ТОВА Е КОМУНИСТИЧЕСКО-ТУРСКО-ЦИГАНСКА КОЧИНА В КОЯТО НАТИКВАТ ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ.
70-80 % ОТ ПОЛИЦАИТЕ СА ПЪЛНИ БАНДИТИ-СИГУРЕН СЪМ,ЧЕ ПОЛОВИНАТА ИМАТ ПРИСЪДИ!!!
цитирай
13. piccola - не бих използвала думата кочина
27.08.2008 11:21
и мисля, че изводите ти са крайни....но може би ще се обосновеш малко по-детайлно....
цитирай
14. анонимен - Така си е - БГ е кенеф.
27.08.2008 11:24
И макар, че смятам Пикола за куха лейка, тази статия е добре написана. Поздравления за анонимните администратори, които и отредиха място на корицата.
цитирай
15. istina - piccola, напълно си права. Това не е държава,а боклук...
27.08.2008 11:39
Дори и хората с недъзи имат права в една НОРМАЛНА държава. Но, за съжаление, България не е нормална държава. Тя е мащеха на своите чеда...
Поздрав за постинга!
цитирай
16. viovioi - е браво на всички!
27.08.2008 11:39
колко сте умни не мога да повярвам.
цитирай
17. piccola - voivoi,
27.08.2008 11:43
наистина не разбирам защо обиждаш? и не разбирам гневният ти и настойнически тон?
цитирай
18. ahmeddogan - важното е
27.08.2008 12:01
че тристранната колиция работи по въпроса, припомнете си къде бяхме преди 4 год! търпение, дами и господа!
цитирай
19. piccola - 18
27.08.2008 12:09
търпението отдавна е изчерпано. сега е безразличие, злоба и незаинтересованост.
цитирай
20. melsun - *
27.08.2008 12:25
Нямам представа за кой подлез става въпрос, но личните ми наблюдения са, че масово се пресича не където трябва!
Пресен пример от вчера: Точно пред прозореца ми бутнаха една жена...на 5 метра от пешеходната пътека след изключително гадно кръстовище(обмислях да пиша за това). Не видях съвсем точно как стана, само чух и когато погледнах беше вече на земята. Ударът си е бил доста силен, защото предното стъкло се беше вдлъбнало и напукало, жената доста време лежа неподвижна,
но слава богу жива, но сигурно ще има последствия, защото я изнесоха на носилка много внимателно, като гледаха да не я мърдат много. Няма съзнание у хората...това е! Никакво! Много пенсионери изобщо не си дават сметка къде пресичат...пресичат си направо самоубийствено...А за шофьорите, маркировките, специалните платформи, знаците, катаджиите, глобите и наказанията...това е друга тема, но много тясно свързана!

Реакцията на хората след случилото се: притекоха се много на помощ, направиха каквото смятаха за добре, не останаха безучастни и равнодушни! След това пристигна и линейката, полицията, Кат...
цитирай
21. melsun - Към set
27.08.2008 13:07
Абсолютно съгласна!
Няма никаква гаранция, че няма да те бутнат и на пешеходна пътека!
Тази дума ТОЛЕРАНТНОСТ, а също и САМОСЪЗНАНИЕ не са просто думи! Също така съществуват и други-РЕД, КОНТРОЛ, ДИСЦИПЛИНА, НАКАЗАНИЯ, ГЛОБИ и други такива.

Много нервозност струи от шофьорите...всеки сам трябва да се контролира и да бъде изключително внимателен, защото да караш в град като София (а и по принцип) е огромна отговорност и страшно напрежение! Имам книжка, но предпочитам да не карам...Просто съзнавам, че нямам нерви за това!

Малко изместихме темата, но нещата са си взаимно свързани...Едното води към другото!

И не обиждайте страната ни (към някои коментиращи)...страната ни това са хората, всички ние и властимащите! Осъждайте тези, които не си вършат работата, а такива има много за съжаление...отделни хора, инстанции, отговарящи за едно или друго и т.н. На тях трябва да се иска сметка!
цитирай
22. анонимен - за melsun
27.08.2008 13:39
Това, за което говориш не е ли станало вчера на ул. Гео Милев след наистина кофтито Y кръстовище малко след пешеходната пътека? Вчера като се прибирах от работа беше отцепено едното платно. Мога да ти кажа че на таз уличка отвсякъде изкачат хора да пресичат, въпреки че има доста пешеходни пътеки и в повечето случаи спираме, особено на тази пред училището.Но там си е малко гадно, защото ако идваш от Y кръстовището и се засилиш понеже няма как иначе да се вмъкнеш в ул. Гео Милев, за да не те удари задният...ами и пешеходната пътека не може да те спаси...недомислена работа. А иначе може да се събудя в прекрасно настроение, но докато стигна на работа и паркирам настроението ми вече е далеч под нулата в повечто случаи..поне с два - трима сме се благословили. това е положението
цитирай
23. melsun - Към анонимен
27.08.2008 13:53
Да, точно за Гео Милев става въпрос, само че за кръстовището до пощата! Тук има много фактори и предпоставки за катастрофи, които и се случват... добре, че в повечето случаи пострадват само колите!
Към Гео Милев се вливат още три улици, няма светофар, пешеходната пътека доста често не се забелязва въпреки, че има знаци, самата улица си е тесничка по принцип, да добавим и контейнерите точно пред пешеходната пътека от едната страна, че и от другата малко по-нататък (където пък миналата година бутнаха една моя клиентка), пресичащите където им падне...
изобщо...движението по тази улица стана изключително интензивно и трябва много сериозно да се помисли за това кръстовище!

п.п. И онова място, което споменавате пред училището също е опасно!

Безпокоя се, че малко изместихме темата, но темата за Пътищата в София и България, и за хората, които са в съприкосновение с тях си е една Много важна тема!

Току що погледнах горе в новините!
Двама младежи загинаха в зверска катастрофа
http://www.dnes.bg/article.php?id=56374

Затвориха улици в София заради фермерския протест
http://www.dnes.bg/article.php?id=56362
цитирай
24. анонимен - Dejan
27.08.2008 13:59
E,dobre de,kakvo ste podhvanali tozi koito e napisal posta. Abe vie hora pravite li vruzka s niakoi osnovni organi v glavata si che taka jarostno napadate. Ima v posta edno izrechenie koeto spored men e kljuchovo ,osobeno za naistina normalnite darzavi. Niama miasto v civilizovania sviat kadeto niakoi da presicha mezdu kolite a policaia da stoi i da gleda. Policaia vinagi shte spre dvizenieto za da osiguri put na presichashtia. Znaete li kakva e tragediata na Balgaria-che horata i ne zelaiat da promeniat nishto,a inache filosofi kolkoto shtesh. Tolkova hora izliazoha navun i spodeliat tova koeto sa videli na drugo miasto. Zashto nikoi ne pozelae da go napravi u u nas ,a pri vseki takuv sluchai se opljuva choveka koito si e pozvolil da kaze che zivee v chuzbina i da mu se navre v liceto frazata che e bokluk ili che mie chinii. Nima na policaia ne moze da mu hrumne kakvo da napravi? Mi togava izvoda se nalaga ot samo sebe si -ne e darzava tova - istina e .
цитирай
25. анонимен - Стига само сте плюли държавата
27.08.2008 15:03
Запретнете ръкави и работете усилено!
цитирай
26. анонимен - @26
27.08.2008 15:36
Не става само с работа. Когато държавата, в лицето на тези, които управляват не отчитат правилно или изобщо индикациите, които идват от гражданите и, подобно отношение е напълно заслужено!
Няма какво да се заблуждаваме, комуникацията напълно липсва! И то двуопсочната.
На практика ние крещим за проблемите, а те ни слушат със запушени уши и ни уверяват как всичко е ОК.
И след като не съществуват никакви механизми освен протестите, които им действат точно толкова колкото остарял препарат срещу хлебарки, какво друго ни остава?!?!
Единственият механизъм за който се сещам бяха референдумите, но той беше много "демократично" отнет като неподходящ...
цитирай
27. анонимен - за melsun от ан.23
27.08.2008 15:55
мда кофти е това кръстовище пред Пощата на ул. Гео милев и за шофьорите...защото две улички почти една до друга влизат в ул. Гео Милев, а там потока коли е голям...та трябва с мн. мръсна газ да се вклиниш в потока коли по Гео Милев( иначе си оставяш там до второ пришествие, а и шофорите зад теб и те трябва да минат някакси), особено ако идваш от най-дясното уличе и директно се натрисваш на пешеходната пътека с мръсната газ..няма шанс пешеходеца, а ти бързаш с колата да не те удари някой изотзад...пеш.пътека вероятно е сложена за пощата, но е недомислено и като цяло там ситуацията е гадна за всички ..така че успех с това кръстовище, ако искаш нещо да промениш.
цитирай
28. silencemurmur - по: Това не е държава,а боклук...
27.08.2008 17:11
.... а ти живееш в нея и следователно би трябвало да си боклук. Така ли е?
България се появи от двадесет години насам на пътя на демокрацията. Може ли ограбена държава за 20 г. да е на нивото на стари демокрации? Дори те от близо 25 - 30 години се грижат и за сакатите граждани. И то не на всякъде. Колкото повече навлезнеш в провинцията, толкова по-малко за сакати хора дори в старата Европа.
Silence
цитирай
29. zaw12929 - Поели сте грешна посока мила,
27.08.2008 17:13
Щом такъв Ви е данъкът можете да направите подлеза удобен за инвалиди. Държавата- това сме всички ние момиче И тогава вместо гняв ще изпитате удоволствие. Не ругайте държавата. Която Ви е дала всичко, което имате неблагодарно е. Светът се смее на просташките ни постинги , на мръсотията по улиците, направена от всички нас.
Този постинг е грозен и неприличен. Нищо, че болшинството правят така и затова сте сложена на първа страница. Не прощавам никому да ругае родината ми. Тя не го заслужава. За себе си говорете, за нещо добро направено от Вас
цитирай
30. zaw12929 - Поели сте грешна посока мила,
27.08.2008 17:14

ДОКАЖЕТЕ СИ ВЪЛШЕБСТВАТА, ОСТАВЕТЕ ПИТАНИЯТА ЗА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ !
Щом такъв Ви е данъкът можете да направите подлеза удобен за инвалиди. Държавата- това сме всички ние момиче И тогава вместо гняв ще изпитате удоволствие. Не ругайте държавата. Която Ви е дала всичко, което имате неблагодарно е. Светът се смее на просташките ни постинги , на мръсотията по улиците, направена от всички нас.
Този постинг е грозен и неприличен. Нищо, че болшинството правят така и затова сте сложена на първа страница. Не прощавам никому да ругае родината ми. Тя не го заслужава. За себе си говорете, за нещо добро направено от Вас
цитирай
31. giorgiocbr - Таз пък 950 лева плащала, хаха
27.08.2008 17:52
Да не живееш в НДК?

Право дума колегата, квито данъците - такива условията.

Проблеми има в цял свят, но за съжаление за решаването им трябват ПАРИ.

А на тези дето не им харесва България - прав ви път.
цитирай
32. анонимен - Жалко. ако не го разбирате
27.08.2008 17:57
Ще се срамувате от постингите си и от думите

И ще ви кажа нещо последно - омръзна ми ужасно от хора като вас, които смятат, че държавата ми е дала нещо. Не ми е дала нищо и съм благодарна, защото сега мога да разчитам на себе си. И имам всичкото право да роптая срещу гадорията, пошлостта, злобата, незаинтересоваността и пр.

Изпратено: 17:43 От: piccola
цитирай
33. анонимен - Жалко. ако не го разбирате
27.08.2008 17:58
Ще се срамувате от постингите си и от думите

И ще ви кажа нещо последно - омръзна ми ужасно от хора като вас, които смятат, че държавата ми е дала нещо. Не ми е дала нищо и съм благодарна, защото сега мога да разчитам на себе си. И имам всичкото право да роптая срещу гадорията, пошлостта, злобата, незаинтересоваността и пр.

Изпратено: 17:43 От: piccola
цитирай
34. zaw12929 - Оказва се, че там има съоръъжение за ...
27.08.2008 18:07
Оказва се, че там има съоръъжение за инвалиди
Защото е невъзможно да слезе, нито да се качи на отсрещната страна в инвалидна количка."...

Точно в тоя подлез стотина пъти съм слизала с колелото. Има рампи. Друг е въпроса, че народа масово мисли, че "отгоре е по-бързо" Без значение дали е с недъзи или не. Манталитет, какво да го правиш.

Всеки може да сгреши. Нека бъдем по внимателни с гнева
цитирай
35. zaw12929 - Този постинг е грешен и грешно поставен на I.страница
27.08.2008 18:08
Оказва се, че там има съоръъжение за инвалиди
Защото е невъзможно да слезе, нито да се качи на отсрещната страна в инвалидна количка."...

Точно в тоя подлез стотина пъти съм слизала с колелото. Има рампи. Друг е въпроса, че народа масово мисли, че "отгоре е по-бързо" Без значение дали е с недъзи или не. Манталитет, какво да го правиш.

Всеки може да сгреши. Нека бъдем по бнимателни с гнева
цитирай
36. krassko - piccola
27.08.2008 18:12
Точно там може да се мине най спокойно с инвалидна количка. Инвалида е селянин и затова минава напряко отгоре. За какво е целия този вой???

Зашо е всичко това? Правило №1 от"Как да станеш елитен блогър" : ОПЛАКВАЙТЕ СЕ И РУГАЙТЕ ДЪРЖАВАТА!!! Ще Ви подкрепят, ще имате много коментари и ще Ви сложат в "ГОРЕЩИ"
Успех в начинанието!!!
цитирай
37. анонимен - vasilis qnis-monacho
27.08.2008 18:48
KOGATO DOIDOH ZA DA JIVEQ V GERMANIQ,PREDI OKOLO DVADESITINA GODINI,GOLQMO VPECHATLENIE MI NAPRAVI....IZOBILIETO NA INVALIDI I BEZDOMNICI PO ULICITE.......EGA SI STRANATA,SI MISLEH TOGAVA.
EDVA PO KASNO OSAZNAH CHE I V BALGARIQ IMA NE PO MALKO TAKIVA HORA, PROSTO
TEHNITE VAZMOJNOSTI ZA KOMUNIKIRANE I SVOBODNO PRIDVIJVANE SA OGRANICHENI ILI PO TOCHNO NEVAZMOJNI.
TA TE SA GRAJDANI KATO NAS...NE SA ZATVORNICI....NEKA IM DADEM SCHANS DA OPOZNAQT SCHARENIQT SVQT.

цитирай
38. анонимен - Слеп слепеца води
27.08.2008 18:57
Сле/Я/п народ слаба държава. Кой и кога е направил анализ на заболяванията, причинени от социализма,а внесоха автобуси с няколко вида
етажи и кой може да се качи по тях.Не виждате ли,че 99% от българите са с костни заболявания.Кой ще се замисли за това?Правилно е поставена темата на първа страница.Не са инвалиди само тези, които ползуват приспособления за това.Мислите и сърцата ни се инвалидизираха.Мисля,че българите и България не могат да се сравняват с никого и с нищо по героизма и стоицизма си.Не тези, които пресичат неправилно са селяни, а тези, които им създават условията за това...
цитирай
39. baletlnetpepas - отказвам да плащам данъци
27.08.2008 19:53
толкоз!!!
Данъка е легален рекет!
цитирай
40. piccola - zaw12929,
27.08.2008 19:55
айде утре да отидем заедно до мястото за което говоря и да видиш сам/а дали там има такава рампа.

и не разбирам защо анонимно пускаш отговора ми на ЛС, а не копира това, което ми написа ти.

?
цитирай
41. piccola - krassko,
27.08.2008 20:00
жалко, че си го разбрал по този начин!
цитирай
42. piccola - .....
27.08.2008 20:18
интересно ми е, че драгите съблогери и просто преминаващи ме нападнаха и сринаха със земята, за това, че си позволявам да обвинявам "Държавата" за това. Обвинявам я за това, което видях тази сутрин и на всичкото отгоре си позволих да напиша в няколко изречения гнева и безпомощността си. Да задавам въпроси. Риторични може би.

Но никой не отговори и не се опита да помисли над въпросите, които поставих.
Не. Веднага заваляха нападки. Веднага се изсипа злоба, която никому не е нужна. И темате се отмести. Защото така е по-лесно. Нали...

Защото единственото нещо за което питах е защо се претендира за някакво ниво при положение, че драгите управляващи си правят точно каквото си поискат. За съжаление - потърпевшите сме ние.

Обидно ми е от всичките тези нападки, които бяха отправени към грешният човек.

Има няколко блогера, които преди време написаха много интелигентни постове, в които се чудеха как ще се оправят нещата в България.

Мисля, че няма да се оправят. Защото хората, онези мързеливите, завистливите, злобните и гадните помагат за това положение. Защото нападат и обиждат - и се кефят. Както показаха голяма част от днешните коментари в този постинг.

И в заключение ще добавя, че хора, които обосновават ситуация, като тази която аз описах с израза - ами пресича в инвалидната си количка отгоре, защото е "селянин" обяснява почти всичко....
цитирай
43. didim - какво ви става?
27.08.2008 21:01
Действително е факт, че да си инвалид в България е наказание. Имало рампи - опитвали ли сте се само с ръце да се придвижвате? И ако все пак сте успели да се сдобиете с механизирана количка, дали двигателят, който е с акумулатор ще издържи няколко качвания и слизания. да не говорим, че наклоните са много големи? А и колко от вас са помагали на инвалид да се придвижи? Бях свидетел как една количка се повреди и човекът остана абсолютно безпомощен на едно място. така, че да не обсъждаме неща, които не знаем.
цитирай
44. oranghutan - ...
27.08.2008 21:05
...сигурен бях /аз съм новичък тук/, че точно в тази тема ще срещна пълната колоратура на симфония "Булгарика"...или "Вулгарика", ако щете... Нямало адресат на посланието, това не била България...а и доста словоблудство има, но това е според моите критерии за тези неща - никого не ангажирам... Все пак нали съм нов тук :) Но аз си обичам родното място - въпреки, че професията ми бе причина да идвам тук само за ваканциите си, аз никога не се притеснявах да разказвам на екипа си България, какви са българките :) - красотата им... Веднъж се прибрахме със зет ми - британец е човека, от Кентърбъри. Пред НДК старец с два бастуна се опитваше да пресече на другия "бряг". Избрал бе подходящ момент - потегли уверено, но едната от опорите му поддаде и човека падна на едната си страна - далече бяхме, ама се засилихме да помагаме... През това време човека се изправи, тръгна отново... Но, не би - автомобил се бе засилил да гони зелена светлина. За зла врага старецът на асфалта му попречи за това... Добра спирачна система имаше на лице - не стана белята... Е, за момента не стана... Заобиколи старецът бижуто на Даймлер-Бенц изотзад... но откъде да знае, че водачът е така афектиран, че да даде на заден ход и да го "бутне" с автомобила си... Отново падна човечецът... Така си и остана - така си и останахме и ние с Найджъл... След това не исках да говоря доста дълго време... Работата, която работя, е измежду десетте най-опасни, показвани по Discovery Channel... Но не искам да съм тук , не искам да дишам един и същ въздух с подобни...не знам как да определя такива форми на съществуване... Защото има наказание за всяко престъпление... но не и тук, не и в обичаната от мен Родина...
цитирай
45. анонимен - Кой ли
27.08.2008 21:17
Кой ли българин ще се върне в родината си, която по този най- елементарен начин го е прокудила.Само може да мисли и страда за нея, и да съжалява за тези, които са останали.А някога да се надява.
цитирай
46. piccola - Анонимен 47,
27.08.2008 22:17
знаеш ли...има много такива, но и техният оптимизъм и вяра в собствените им способности и желанието им да помогнат е на изчерпване...защото се получава сериозно разминаване в техните желания и съществуващите условия - обективните пречки за които всички говорим, но не можем да променим ...по една или друга причина...пречки, които пречат не само на тях, но и на всички останали.
И не на последно място - манталитета и заобикалящата ги ежедневна грубост и неадекватност...ето това е нещо с което никой човек не бива да живее...
цитирай
47. faith - аз да отговоря на въпросите ако може без нападка
27.08.2008 22:59
"Защо този мъж беше избрал да пресече кръстовището отгоре, вместо да използва подлеза?" - просто - пътя който ще измине е в пъти по-малък с или без рампи на подлеза, много по-лесно би било да изчака колите и да рискува живота си, отколкото да се надява на мислосърдието на някой си, за да му помогне. + това на тези рампи един инвалид не може да е сам.. защото сам по стръмното просто не го виждам ка ще се оправи. По метростанциите нещата са решени, макар и само на 50 % където има асансиор и човек с количка, спокойно и достъпно може да слезне до мотрисата (как да стигне до асансиуора все още си остава загатка - е, все пак има рампи, някакви, но според мен са за децки колички) А друг е въпросът, че тези асансиори се използват и от нормални хора, които просто са с такъв манталитет, както и да е...

Хората в това положение одавна са се примирили да са... пренебрегнати - ако мога да се изразя по този начин. За всичко има съд и съдници. Ако държавата не изпълнява конституционните права на всеки гражданин, всеки гражданин съответно е свободен да се изправи срещу държавата си, колкото и да го боли и да поиска това, което заслужава.

И все пак да не забравяме, че не е виновен този който яде баницата, а този който му я дава.

Без да се засяга никой... ок? :)
цитирай
48. kupi2imot - ужас
27.08.2008 23:57
как е по-бързо отгоре!!! ако има платформа за количка или рампа ще е по-бързо от изчакване на потока коли отгоре......
цитирай
49. анонимен - ---
28.08.2008 00:42
Кенеди е казал: не питай какво държавата може да направи за теб, а ти какво можеш да направиш за държавата.

Вярно, в по-развитите страни се отделят повече пари за инвалиди. В България от скоро има трамваи и автобуси достъпни за инвалиди. Върви се с малки стъпки, но няма как да тичаш като тъмън си проходил.

Аз ти гарантирам (след 5 години студент в северна америка) че няма държава където всеки подлез да има асансьор. Затова пък повечето подлизи в БГ, както мисля и този за който говориш, имат рампи за детски колички. По тях не би могъл да слезе и да се качи инвалид сам. Освен ако някой не му помогне. Така че следващия път вместо да го гледате с ужас, помогнете му, ето това е истинска загриженост по проблема. Пък после ако искаш чак напиши блог за това. Иначе само износваш клавиатурата (и това не го казвам с негативизъм, наистина)
цитирай
50. bist - До viovioi , zaw12929 и други подобни _Аман
28.08.2008 00:52
Аман от хора, които не разбират къде се чука и къде се пука. Не ви ли стана ясно, че постингът също е начин да станем по-добра държава - защото именно ние я правим такава- не китайците нали? Постингът е поредният зов за промяна. Поне някой е направил извод за начина, по който всички ние си затваряме очите пред проблемите на другите- в случая инвалидите. Я ти там с велосипеда - мини и с инвалидна количка през подлеза на Университета или на този в НДК -към спирката в тунела, пък се и снимай с камера и го качи като клип в нета. Не е въпроса в причините за този частен случай - защо точно този човек е минал отгоре. Проблемът е във вашия начин на мислене - било въпрос на манталитет само?! Адски вярно - именно защото вие точно това, че сам си е виновен инвалида ще си помислите и ще го нахокате като последния идиот. За щастие има хора и като автора на постинга, които първо ще се замислят за това има ли проблем и как може да се реши. Ако всички започнем да признаваме първо правото на другите, то и нашите права няма да се нуждаят от защита - просто няма да има нужда. Чули ли сте нещо за гражданско общество? Именно то работи в развитите страни, но тук го няма все още... но все пак някой започва да бие камбаната...може би утре всички ще направим нещо по за другите... Схващате ли разликата - автора на този постинг е на светлинни години пред вас с начина си на мислене. Та какво казвахте - манталитет - все ми се струва, че точно вие сте му представителите в челните редици.
цитирай
51. sis - хм
28.08.2008 11:04
Пикола,
ДЪРЖАВАТА това сме НИЕ.
ХОРАТА, ХОРАТА И ПАК ХОРАТА!

Какво каза, че правил полицая?

Какво каза, че ти или някой друг направи нещо, за да помогне на инвалида?
Не знам точно какъв е подлеза, но щом може да се минава с колело, значи двама човека, ако помогнат на инвалида и щяха да го преведат.

Някоя кола спря ли, за да го изчака да мине?

Пробемът ни е точно в това - на никой не му пука за другия.

Във Варна, на най-голямото им кръстовище до катедралата има ескалатори на подлеза! :)

цитирай
52. viovioi - насъбра се задоволително количество куку-клика!
28.08.2008 11:21
Мястото ви е в Атака! Там одобряват такъв стайлинг.
цитирай
53. анонимен - sis,
28.08.2008 12:39
Държавата не сме ние!
Държавата са ХОРАТА облечени във власт, ТЕЗИ, на които аз и ти плащаме, за да ни служат. Значи, ние плащаме - те изпълняват!
Хайде да бъдем по-конкретни. Тези обобщения ми навяват за соца и начина на мислене, характерен за него.
Защото ако претърпиш загуби в следствие на една чиновническа грешка, дали материални или морални, нали схващаш че не разполагаш с механизми за адекватна реакция. В такива случаи обикновено е валидна приказката за кервана и кучето.
Е ако си много настойчив и ги смачкаш подобаващо понякога има и последствия..НО само понякога..Лично на мен ми се е случвало, но съм ходила с един наръч разпечатани закони и постановления и се е налагало образно казано да ги "биеш по главата", за да си вършат работата. Защото, ако не друго, в повечето случаи усещат, кога могат да шикалкавят и кога не.
Та проблемът, е че няма механизми, които да ги "шамарят" ефективно и да не забравят, че те трябва да ни служат!
цитирай
54. анонимен - patinara
28.08.2008 14:12
България е държава в която:
- детето ти може да бъде изядено от бездомни кучета, докато се разхожда по градска улица
- ако си възрастен човек в някое село можеш да бъдеш убит и изгаврен за двадесет лева
- можеш да изгориш във влак докато спиш
- да бъдеш обран от полицай
- да те премажат с каруца на централен булевард в европейската столица София
- ако говориш български език или си с българско име да не получаваш хляб от магазина или право на погребение

ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ?
цитирай
55. анонимен - patinara
28.08.2008 14:30
В коя ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, чиито граждани си плащат годишната вноска, може това да се случва всеки ден десетки пъти, че не се усещам???
цитирай
56. snuxy - Българите са свикнали да се вайкат, ...
28.08.2008 16:34
Българите са свикнали да се вайкат, но не и да правят нещо за да си оправят положението. Ако не ви харесва правителството (понеже то е виновно за всичките ви проблеми)... ми свалете го. Какъв е проблема тука... а да, някой трябва да организира нещата
цитирай
57. sis - анонимен 56,
28.08.2008 16:34
а защо няма механизми да се "шамарият" ефективно властимащите?

Гърците могат да блокират държавата си и да си поставят исканията. А ние се подиграваме с учителите или с таксиметровите шофьори, нали?

Харесва ли ни или не, ние сме част от тази система. :(

:):):)
цитирай
58. анонимен - patinara
28.08.2008 16:49
@ sis;
а кой ви е казал че живеем в демокрация, че да решаваме и да шамарим?? Шамарят те - днешните феодали. В учебниците пише какво представлява тази обществена система. Къде се е чуло и видяло при феодализма демоса да решава каквото и да било. Не се заблуждавайте- нашата "демокрация" е просто параван на новите робовладелци.Справка: 70% от българските домакинства дължат пари на някоя банка/ с най-високите лихви може би в света/ - което в превод значи, че си собственост с цялото си имущество. Е, това ако не е крепостно селячество, здраве му кажи!
цитирай
59. sis - анонимен 64,
28.08.2008 18:39
шамарят е в кавички, и цитирах човекът към който беше отговрът ми.
Аз някъде споменала ли съм, че живеем в демокрация?

Който се продал на банките - продал се. Държавата ли пак е виновна? Хората са тези, които отиват в банката и взимат паричките, нали?
Изместихме темата.

НЕКА СИ ПОМАГАМЕ и ДА МИСЛИМ ЗА ДОБРОТО НА БЛИЖНИЯ. ВСИЧКИ!!!

:):):):)
цитирай
60. анонимен - do 30 i drugite kato nego
29.08.2008 03:05
Abe golemi rodoljubci ste bili be hora... Da se ne nadiava chovek.Demokraciata na Balgaria i tova che ia ima samo ot 20 godini niama nishto obshto s prostotiata choveshka,osven edno -che demokraciata otprishti vsichki nai-loshi cherti na nasheneca i veche niama nito choveshtina,nito milost ,nito strah ,nito svian. Vuzmozno li e edin debilen policai da gleda otstrani tova koeto stava ? Niakoi znae li kakva e vrazkata mezdu policaia i "mladata "demokracia. I oshte neshto kato sme "samo " ot 20 godini demokratichka darzava ,a drugite sa otdavna razviti strani ne mozem li da se pouchim ot tova prez koeto te sa minali ili triabva nie sami da si schupim glavite i posle da si tursim opravdania. Pisaniata na hora kato tozi 30 sa smeshni i nerealistichni.
цитирай
61. melsun - За кръстовището на Гео Милев,
29.08.2008 12:10
за което споменах! Ами днес...току що пак поудариха лекичко един възрастен човек на пешеходната пътека!!!Поподпряха го!Слава богу без последствия! Може би наистина мястото на пешеходната пътека не е подходящо! Няма достатъчно видимост както за пешеходците, така и за шофьорите!

Съжалявам piccola, че се разпрострях в твойта тема! Ще си събера всичко в моя блог като имам малко повече време!:)
цитирай
62. анонимен - sis: от 56
29.08.2008 12:41
Защо няма ли? - Ами защото са наясно, че същите механизми ще ги пометат от удобните им местенца, защото осъзнават собствената си некомпетентност, защото нямат визия за бъдещето, защото са все същите онези от близкото минало, които не познават друг начин освен този...да продължавам ли?:]
Конкретно за учителите, при сегашното положение, няма смисъл да ги подкрепям.
Те искат еднакви условия на работа и заплащане, а качеството на услугите им, според населеното място, типа училище и броя на учениците, (дори качеството на учениците им) и степента на образование, което дават не е еднакво навсякъде. Отказвам да подкрепя тази уравновиловка от миналото, която само продължава агонията им.
Ще ги подкрепя, когато ги класифицират по категории учебни заведения, защото няма какво да се лъжем - не може да сравнявате едно селско училище със една утвърдена и с традиции гимназия от големия град. Съотношението на учениците е абсолютно различно и като брой и като качество и като краен продукт. Е, защо тогава да получават еднакви заплати и да имат еднакви условия на труд???
Същото абсолютно важи и за лекарите.
цитирай
63. krisskata93 - Се пак живееме в България
29.08.2008 18:15
Се пак живееме в България
цитирай
64. анонимен - За съжаление е така!
30.08.2008 12:30
Чак сега ли го разбра?
цитирай
65. fenris - ------
01.09.2008 10:39
Аз бих помогнал на човека!Ако повечето хора бяха написали така, щях да съм доволен!Поздрав за темата! Иначе държавата миличка ни е такава, трябва да я посочат с пръст пред всички, по телевизията за да свършат работа иначе не става!Поздрави за темата!
цитирай
66. anlov - Ех,
27.09.2008 17:22
ако можеше всеки у нас да каже като Кралят-Слънце: "Държавата - това съм аз"...

Ама пък и не само да го каже...
цитирай
67. анонимен - old navy coupon
09.08.2011 12:36
offgisMjwk <a href=http://tinyurl.com/oldnavycouponsbox>old navy coupons</a> wmdBrHqiniau
цитирай
68. анонимен - jcpenney coupons
25.10.2011 13:20
CKRSOFTEWAWXC <a href=http://is.gd/FJkk8c>jcpenney coupons</a> dytncOnessyz
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: piccola
Категория: Други
Прочетен: 516102
Постинги: 66
Коментари: 428
Гласове: 10652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031