Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2008 08:55 - Информационно затъмнение
Автор: piccola Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2677 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            София на е България. По неофициални данни, тук живеят повече от 1 500 000 - милион и петстотин хиляди души. Тези хора, както и всички останали в България имат нужда да знаят какво се случва, особено, когато се случва нещо, което не са изживявали досега или по някакъв начин ги застрашава.

Разочарована съм от реакциите на всички, пряко ангажирани със събиране на информация и предоставянето й на различните медии, с цел – навременно информиране на населението и предотвратяване на паника и създаване на излишен хаос.

На този етап МИС – Министерство на извънредните ситуации отново се прояви неадекватно. Казвам неадекватно, защото тяхната реакция беше бавна, което създаде допълнителен смут. А смут и паника се създава тогава, когато няма информация. И въпроса ми е – защо нямаше навременна информация?

Министерство на извънредните ситуации се включи с коментар, след като всички, или почти всички граждани в София, знаеха за случилото се. Но след безброй догадки  и въпроси - къде е епицентърът на земетресението и каква е силата, какво е земетресението - вертикално или хоризонтално. Час след случилото се, екипи на Гражданска защита излязоха по улиците, за да успокоят хората и да ги накарат да се приберат вкъщи.

Това, което ми направи впечатление в прес рилийза на МИС беше острият тон, подканящ жителите на столицата да се приберат вкъщи и да не се паникьосват, а да запазят самообладание.

Не разбирам и не вярвам, че реакциите на хората, чиято работа е да следят случващото се и да информират населението да е по-бавна от тази на гражданите. Факт.

Казвам факт, защото първият реагирал на случилото се човек беше melsun.blog.bg, която попита – това земетресение ли беше? Две минути по-късно dnes.bg, информираха за земетресение и час по-късно излезе официална информация от секция "Сеизмология" в Геофизичния институт към БАН, и след това и така чаканото официално становище на МИС.

Ако имаше навременна информация, например минути след земетресението, хората щяха да знаят какво се случва и какво да предприемат. Не е сложно нали.

Нещо се случва. МИС получава сигнал за станалото. Предава съобщението на няколко медии, които включват информацията си, дори само на банер или като кратко съобщение по радиото и тази информация достига до хората. Те разбират за случилото се. Инструктурани са как да реагират и какво да правят.

 

Благодарна съм на хора, които бързо споделиха, къде може да се намери повече информация и предоставиха ето този сайт : www.emsc-csem.org, където сам можеш да видиш какво се е случило и да разбереш къде. Да дискутираш с останалите и да се надяваш, че скоро някой ще каже с професионална категоричност какво точно се е случило и ще има ли повторни трусове.  

За информирането и отреагирането в кризисни ситуации мога да кажа, че сме на светлинни години от начина по който трябва да се правят нещата. Мислех си, че след наводненията, МИС ще си извади поука и ще промени подхода си към събиране на информация, а именно бърза и навременна реакция.  Продължавам да се надявам обаче, че някой ден ще получаваме навременна информация, която няма да се споделя първо в блоговете, а ще бъде оповестявана в медиите, където да е достъпна за всички. Достъпа и навременна.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - За съжаление
16.11.2008 09:25
с всичко сме на светлинни години :((
цитирай
2. bambola - :)
16.11.2008 12:15
Прости за невежеството , но чак сега разбрах за това Министерство на извънредните ситуации :) нали не е майтап,звучи като от роман на Оруел :).
За останалото,понеже сам преживяла няколко и знам как се стяга гърлото,съжалявам за тези които са се уплашили. Ако искаш да поровиш поинтересуваи се как са реагирали болниците, Пирогов, трябва да имат специални протоколи, може да е доста интересно.

Лек ден,пик,радвам се че пишеш

цитирай
3. estrella - Тая
16.11.2008 13:25
държава трябва да я закрият. Но пък усетих силата на Мрежата и как милион и половина души за един час бяха събрали повече информация, отколкото който и да е "отговорен" за информирането.
цитирай
4. piccola - .....
16.11.2008 13:45
всеобщият страх и липсата на навременна информация, сплоти тези, които изживяха земетресението снощи и тази сутрин, което на този етап ме радва.

радва ме, защото показва, че хората могат да бъдат сполотени, могат да си обърнат внимание и да си помогнат - който с каквото може.

за съжаление обаче, тези на които им се плаща за тази работа - за информираността и предприемането на съответните мерки - .....
Сега обаче се бият в гърдите - с екипите на Гражданска, с полиция и пр.....
алоооо някой видя ли ги снощи, някой беше ли "успокоен" от служител на ГЗ (да се чете Гражданска защита)?

Бамбола, ще потърся информация за реакцията на Пирогов, защото и на мен ми е интересно да разбера тяхната реакция.

Но видях реакцията на хората и сплотеността им! Гтовността на всеки да допринесе с информация, макар, че това понякога създава повече недоразумения....
цитирай
5. piccola - estrella,
16.11.2008 13:52
на крачка от функциониращо гражданско общество:)
цитирай
6. leroisalomon - И аз бях впечатлен, когато сутринта ...
16.11.2008 17:09
И аз бях впечатлен, когато сутринта по ТВ Европа попаднах на новина за земетръс в Салвадор, но не и на информация от земетръсението в София....
цитирай
7. ivoimv - ЕДИН ЧОВЕК КАЗВА
17.11.2008 15:22
НЕ САМО ДА ЗАКРИЯТ ДЪРЖАВАТА ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ТОВА Е МАЛКО!!!
НЕ ГлАСУВАЙТЕ БЪЛГАРИ , НО НИКОЙ ДА НЕ ХОДИ ЗА ДА ПРЕДИЗВИКАМЕ НОВО ВЕЛИКО СЪБРАНИЕ!!!
ТОВА НЕ СА ПАРТИИ ,ТОВА НЕ СА ХОРА ,ТОВА СА КОМУНИСТИ ,НОВИ КАПИТАЛИСТИ И ДЕМОКРАТИ ТЕ СА СЪЩИТЕ ВГлЕДАЙТЕ СЕ !!
БОЙКО "БОДИГАРДА"""""
АЗ БИХ СЕ СРАМУВАЛ ТОЗИ ДА МИЕ КМЕТ ,КАКТО И СТАНИШЕВ на """ТУРСКИ КИЛИМ """ДА НИ УПРАВЛЯВА БЕЗ ГОДИНА ТРУДОВ СТАЖ
ЕЙ КЪДЕ СТЕ БЕ НОРМАЛНИ ХОРА!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: piccola
Категория: Други
Прочетен: 516112
Постинги: 66
Коментари: 428
Гласове: 10652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031