Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 20:46 - Легално връщане в експлоатация на III и IV блок
Автор: piccola Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1997 Коментари: 3 Гласове:
0



              Ура. Русия се кара с Украйна, а България печели. Финансови причини и непостигнат консенсус, довеждат до един интересен факт. А именно дискусия за въвеждане в експлоатация на двата блока, които всъщност бяха спрени от еврокомисарите в същата година, в която се изплатиха до последната стотинка на руснаците. Спряха ги без причина. Всъщност основателна причина имаше. Бих я обобщила с три думи - енергийна зависимост на България.

Някой може да попита защо им трябва България да е енергийно зависима. Отговорът е елементарен. Защото ако България е енергийно независима, ще предлага - продава евтина електроенергия на гражданите си,  няма да се нуждае от месечни доставки, и също така ще изнася електроенергия на конкурентни цени, и ще печели от цялата тази история. А всеки знае, че една енергийно независима страна, изнасяща електроенергия би била  в пъти по-самостоятелна и не само това, ами от нея биха зависили и други страни, което я включва в списъка на Силните страни.

Не България не заслужава подобна независимост.

Я вместо това да бъде енергийно зависима. Да наведе главица. Да стои на студено, а може би и тъмно. Да приема всички нареждания и изисквания, защото “така е в другите евро страни”, така е “по време на преход”. А ние сега “прехождаме” към изискванията и на Европейският съюз. Прехода към демокрация, който всъщност все още не е приключил, съвпадна с прехода към условията, изискванията и санкциите на Евро съюза.

На мен лично двата прехода заедно ми идват малко в повече. Но не това е важното в случая.

Важното е, че братска Русия съумя да направи първата крачка, за да  помогне на България и съответно на собствената си икономика да се върнат два блока в експлоатация. България отново ще бъде отчасти зависима – купувайки гориво за тези реактори от същата тази така милостива към нас страна, но все пак ще има някаква енергийна независимост.

 

Аз лично се радвам, че отново се възобнови темата за връщане на двата блока в експлоатация. И не само се радвам, ами се надявам, че тази подета засега на приказки инициатива, ще доведе до един положителен резултат. Защото ужасно много се дразня на изисквания, които са без безсмислени.

Попаднах на един текст във Фокуса – цитирам :

„Няма свободни количества и предприятията ще трябва да закупят съответните количества по 12-15 евро на тон, ако не закупят квоти санкциите са по 100 евро на тон.”

Става въпрос за емисиите, отделени при работата на предприятия, използващи алтернативни горива като мазут или въглища и пр.

И питането ми е: на кого се плащат тези квоти? И защо? Защото се замърсява околната среда над “допустимите” норми? Кой определя тези допустими норми. И с какво точно ще помогне налагането на глоба, при положение, че не са въведени изисквания за пречистване / уляване на тези емисии и дори да са въведени, това, че никой не ги спазва. С какво тези 12-15 евро на тон ще спасят природата от вредните емисии. Но пък е наложена глоба. Ето прави се нещо.

С други думи. Хареса ми тази въртележка с газовата криза, отворила вратичка – обективно или по “стечение на обстоятелствата” за пускане в експлоатация на двата спрени блока.

Подкрепям с две ръце. Подкрепям Българските учени, както подкрепям Българската енергийна независимост.



Тагове:   блок,   експлоатация,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. piccola - krizt,
08.01.2009 21:29
благодаря за линка и за споделеното мнение. България изнася само 10% на този етап, поради обективни причини. А може да изнася и повече....и може да имаме доста по-ниски цени на електроенергията, точно на онази екологичната, за която говориш и ти!

все още ми е мъглива темата с квотите обаче...
цитирай
2. jones - Двата блока...
09.01.2009 08:56
... за съжаление никога няма да бъдат включени отново. Изгубени са безвъзвратно. Президентът говори глупости за пореден път, както например миналата пролет обеща, че през миналата есен ще направи референдум за смяна на избирателната система. Къде е референдумът?
И след като едно допитване не може да проведе, за което има закон, как ще пусне двата блока, за които в договора ни за членство в ЕС пише, че трябва да бъдат изключени. Пуснем ли ги, нарушаваме договора и подлежим на санкции. Така са договорили нашите политици.
А проблемът не е в ядрените реактори. Газът е нещо съвсем друго и някои предприятия няма как да работят без него, ако ще да имаме и 30 реактора. Изходът е да станем част от още газопреносни мрежи. И това е можело да стане досега, но нашите мили политици пак не са го направили. Те милеят за всичко друго, но не и за сигурността на народа си.
цитирай
3. piccola - sir,
09.01.2009 18:58
благодаря ти за изчерпателният коментар. не знаех за възможността за присъединяване към други мрежи, а още повече ме натъжи факта, че всъщност са могли да го направят навреме и да предотвратят толкова кризисни и за бизнеса в България моменти.

и какво се оказва всъщност...нещата се правят така с цел, или поради нечия некомпетентност и незаинтересованост?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: piccola
Категория: Други
Прочетен: 516175
Постинги: 66
Коментари: 428
Гласове: 10652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031