Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2009 13:15 - Паралелни светове
Автор: piccola Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3093 Коментари: 10 Гласове:
8



От няколко месеца се изкушавам да пиша неанонимно. Да направя нов блог. Блог със снимки и картинки с разкази и откровено споделяне. И ето, че нещо продължава да ме спира. Бягам от фейсбук и натрапчивите пориви на всичките ми приятели и познати да се ангажират с някаква виртуална дейност, споделяйки я с всички, и пълнейки полезрението ми със шарени букви и анимирани картинки и ето, че отново се връщам тук. Тук ми е уютно.

И както казва Joel Hodgson -  I sometimes go to my own little world, but that"s okay, they know me there . Цитатът ме провокира да се замисля отново за блог пространството и комуникацията между индивидите, които пишат, за да се освободят от даден емоционален товар и за онези, които търсят себе си, облекли мантията невидимка. За трети, които търсят призвание за написаното от тях и за другите, които имат повече от стотици причини, за да го правят. За онези, които в интернет пространството реализират мечти и за други, които намират нещата, липсващи им в паралелният реален живот.

Слагам шапката на анонимността, като спасителна жилетка и подмятам свирката за акули без топче, крачейки смело напред. Станаха повече от три години. Отдавна не следя времето. Този твърде изморителен процес заменям с други дейности.

Опитвам се да анализирам собственото си поведение и присъствие в интернет пространството, за да осъзная конкретиката на действията си. Моите и на хората около мен. И осъзнавам колко ме устройва да пиша анонимно. Да споделям гласно. Да крещя без глас. Да чувам. Да разплитам гатанки. Да местя планини и да се връщам отново в изначалната позиция. Да задавам въпроси и да намирам отговори. Да чета и да коментирам. Да живея в паралелни светове с много допирни точки.

Забелязвам, че както ме устройва мен, така устройва и много други хора. Защо?

Защото отново им дава възможността за свободната воля и свободният избор да кажат това, което искат. Без да се притесняват как ще прозвучи и как ще отреагира отсрещната страна.

Тук има страхотни хора. Гениални умове. Чудесни анализатори. Поетични души. Ранени и раняващи. И мисля за времето в което повече от 50 човека говореха почти едновременно и разплитаха сложен емоционален сюжет, сякаш въпросът беше на живот и смърт. И това ги/ни обедени.

После дойде умората. Апатията. Интригите. Същите тези 50 човека са тук. Пораснали на години и все така усмихнати и търсещи по душа. И понякога ги/ни виждам отново заедно. Не. Не за носталгията е този постинг, а за комуникацията между хората и смелостта им да пишат анонимно. Да пишат истински. Да бъдат себе си и да бъдат спокойни, че никой няма да ги укори за нищо.

Блог.бг създаде чудесна социална мрежа, без да натрапва нищо. Даде възможност на пишещите да покажат себе си такива, каквито са. С всичките измерения на възможни прояви на човешката шизофрения.

Използвам думата шизофрения във възможно най-позитивният й аспект, лишен от всякакъв медицински контекст.

Замислям се за още нещо – до колко е пълноценна тази анонимна  комуникация. И не прекрачваме ли твърде много граници, криейки се зад анонимността. Не бутаме ли сами себе си към ръба, в опита си да видим докъде можем да стигнем с анонимната си искреност.

Колко е истинско анонимното интернет общуване и защо човек изпитва трудност да бъде открит и честен с най-близките си и крие блога си от тях. Като същевременно позволява на непознати да навлязат в тези непознати територии?
 



Тагове:   общуване,   анонимност,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. bambola - :)
18.10.2009 17:44
Блог.бг създаде чудесна социална мрежа, без да натрапва нищо. Даде възможност на пишещите да покажат себе си такива, каквито са. С всичките измерения на възможни прояви на човешката шизофрения.

:)
цитирай
2. estrella - :))
18.10.2009 20:49
Дам, Пик, дам...
цитирай
3. sowhat - защото непознатите могат
19.10.2009 09:29
по лесно да приемат хората, в които животът ни е превърнал. а близките ни - те очакват да сме статични и застинали във времето. а няма как, няма как да стане това ...
цитирай
4. shiva - присъединявам се!
19.10.2009 14:37
цитирай
5. kosara2008 - и аз съм
20.10.2009 16:16
ОК, за всички ставащо...блогът е чудесно място!!!

никой, да не си отива, хоук!
цитирай
6. kolibri - мдаааа
22.10.2009 15:22
и аз се присъединявам ;)
цитирай
7. noir - ~ N ~
03.11.2009 18:26
Ти живееш в XIX век, ебати... :D
цитирай
8. panazea - Чудесно написано !
05.11.2009 11:23
Привет , момиче!
Тук ,в паралелния свят всеки иска да бъде такъв , какъвто е ! В реалния свят има много ограничения , гордост и предразсъдъци! И ако ние сме ги преодоляли , то близките хора около нас не са. И ако видят какво правим , ще има куп забележки от сорта: Що ти трябва тази работа?
А на нас ни трябва , щом стоим тук с часове , търсим други хора из мрежата ,радваме им се , тъжим с тях и се чувстваме едно семейство.
Хората около нас мислят егоистично , че им принадлежим и че трябва да мислим само за тях. А ние си знаем , че сме свободни и че обичаме много повече хора , отколкото им се иска. Аз затова съм тук! Не съм анонимна , но не ми пука ! Защото нищо в моите мисли не е оскърбително за другите . И ако някой се почувства оскърбен , проблемът си е негов , не е мой, защото не мисля злото на нито едно живо същество .Поздрав!
цитирай
9. malkiatprintz - А може би просто времената са изк...
07.11.2009 03:42
А може би просто времената са изключително динамични, ние сме много по-динамични отколкото предишното или предходното му поколение и вече не можем да се вместим строго в общуването само с няколко души, пък били те и много близки. Някога хората не са имали телевизия, радио, седяли са си вкъщи, и единственото им разнообразие е било да прочетат някоя книга или да се видят с приятели. Първото – в крайна сметка – не може да се прави непрекъснато, а второто не може да бъде всекидневие. И така са си живяли. Кой днес би могъл да живее по такъв начин? А и къде другаде бихме могли да намерим толкова различни мнения от толкова много хора по даден въпрос? Мисля, че това също ни обогатява. Поздрави :)
цитирай
10. nicodima - За свободната воля
23.11.2009 11:22
"Защото отново им дава възможността за свободната воля и свободният избор да кажат това, което искат. Без да се притесняват как ще прозвучи и как ще отреагира отсрещната страна."
Изразът на свободната воля, обаче, е истински ценен, ако не е анонимен. За съжаление, анонимността се налага заради недоразвитото чувство за собствена ценност и достойнство на другите, от което произтича намерението им за ограничаване на личната свобода.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: piccola
Категория: Други
Прочетен: 516201
Постинги: 66
Коментари: 428
Гласове: 10652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031