Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2009 18:01 - Кучетата си лаят, кервана си върви или намери 10-те разлики
Автор: piccola Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3206 Коментари: 3 Гласове:
4



                Този пост е за 10-те разлики между комунистическа България и демократичната й версия от след 89-та. Без претенции за социологично политическа изчерпателност, както и събитийна синхронизираност. 

                И така. От лявата страна имаме комунистическа република с писана конституция. От другата страна имаме нова демократична парламентарна република с леко изменена през годините конституция.

                Гледаме двете картинки. Различни краски, различни форми. Тук там само бледи щрихи, надраскани от неумела ръка, но за сметка на това с желание. Гледаме. Взираме се и търсим различията, защото както е ясно на всички приликите са твърде много. Две почти идентични картинки. С малко разлики. Нека кажем, че са десет. Като от онези старите игрословици – „открий 10-те разлики”. Изисква се концентрация, силна визуална памет и време, което да прекарате, сравнявайки двете почти еднакви картинки, докато започнете да минимизирате бройката на разликите.

                Взирам се упорито. Слагам очилата. Свалям ги. Да. Трудно се намира първата разлика. Мисля си, че като открия нея, всички останали ще се появят почти веднага. Като редене на пъзел, в което началото е трудно. След няколко годишно взиране виждам първата.

Първата разлика, между комунистическа България и демократичната й версия е в наличието на интернет. Помните ли нетърпението и радостта от първият контакт с безграничната информация и комуникационните възможности. Лудница. Като се сетя за първият път, когато използвах интернет и настръхвам. Но нека се върна на сегашният момент и за това, което вземаме за даденост.

И точно тази първа разлика е добре дошла за другарите от ДС и Народната Милиция, или както е модерно да ги наричаме сега ДАНС-аджии и МВР. Тази разлика, води за ръка следващата разлика.

Начина по който работят гореспоменатите другари. Светът се променя. Информационните технологии също. Това разбира се налага техническа еволюция и в нашата мила страна и най-вече в българските служби.

Ако преди 89-та другарите от ДС и униформената Милиция са щъкали между миряните, за да слухтят и да събират „важна” информация, която след това да бъде използвана срещу даденият индивид по начин, угоден на партията майка, то днес просто ще си седят в топлите офиси и ще следят трафика. Не. Няма да четат, няма да слушат. Просто ще имат достъп до информацията, която циркулира във и извън България. И разбира се това е с цел сигурност, опазване на общественият ред и бързо процедиране на критични и процесуални случаи. И всичкото това само на един клик разстояние в топлите офиси, зад бюрата, с чаша кафе в ръка.

Разбира се няма да са затруднени, защото ще се наблюдават само определени I.P-та. Представяте ли си какво щеще да бъде, ако трябваше да четат всички написани в интернет неща. Уау. Живи да ги ожали човек. Също така няма да слушат разговори. Просто ще имат 24 часов достъп до разговорите на хора, които трябва да бъдат проследявани. А кой ще контролира всичко това. Или всеки с разрешен достъп до тази система ще може да чете, слуша и вижда неща, които са само за лично ползване. И разбира се няма да нарушават правата на гражданите на републиката, защото ще следят само хора, които са потенциално опасни за общественият ред и /или националната сигурност.

                Евала. Ударихте в земята и FBI и Interpol и останалите конкуренти, разследващи, както и Sc-Fi каналите и техните сценаристи. Тайната мечта на всяка управляваща партия и коалиция е да има възможност да следи всичко, за да може да.......За да може да осигурява сигурност или да контролира? Не само. За да може да манипулира. А кой ще контролира тях. И кой ще следи за правилното използване на тази информация. Както и най-вече за обективното й използване.

                Свобода на словото ли? Човешки права ли? Конституционни ли? Защита на хората ли?

                И понеже българският език е много богат на поговорки, които описват дадена ситуация и особено качествено намират оправдания, ще си позволя да цитирам – „Покрай сухото гори и мокрото”.

                Други разлики няма да търся. Заболяха ме очите. Минаха 20 години, а картинките продължават да се толкова еднакви, че намирането на разликите става все по-трудно. Почти невъзможно. Разликите са твърде малки. И защо са винаги във възходяща градация против хората на тази страна?

                Можете да погледнете останалите държави от бившият социалистически блок. Вижте ги къде са. Вижте ги какво правят. Вижте промените им. Има доста положителни неща. Инициирани са достатъчно действия, насочени към подобряване стандарта на живот на хората и най-вече осигуряване на сигурност и Спокойствие в един свободен свят. Свят, неограничен от изкуствено манипулирани норми и правила, нарушаващи конституционните права на гражданите, както и поставящи ги в позиция на несигурност.

                Жалко, че никой в България не е застрахован срещу държавата, държавната завист, корумпираност, некомпетентност и потенциална разруха.




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - ДЖОРДЖ ОРУЕЛ ,,1984''
23.12.2009 18:34
ДЖОРДЖ ОРУЕЛ ,,1984''
цитирай
2. анонимен - ДЖОРДЖ ОРУЕЛ, , 1984'' ГОЛЕМИЯТ ...
23.12.2009 18:40
анонимен написа:
ДЖОРДЖ ОРУЕЛ ,,1984''

ГОЛЕМИЯТ БРАТ
цитирай
3. anlov - Така е, за жалост.
06.01.2010 05:30
С две мутрифицирани ченгета начело на държавата... Че и двете - добри. Все още никой не смее да изиграе лошото, обаче някои виждат отвъд пагоните и фуражките.

Много силни постове публикуваш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: piccola
Категория: Други
Прочетен: 516146
Постинги: 66
Коментари: 428
Гласове: 10652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031